Tippek és praktikák a legjobb szőnyeg kiválasztásához

Ha új szőnyegre vágyunk otthonunk berendezéséhez vagy felfrissítéséhez, számos szempont szerint választhatunk. Cikkünkben a legfontosabb praktikákat foglaljuk össze, és tippeket is adunk a legjobb darabok kiválasztásához. (x)

A szőnyeg lakásunk egyik legfőbb fókuszpontja is lehet, érdemes tehát körültekintően választani az alábbi szempontok figyelembevételével. Választhatunk szín, mintázat, méret, forma vagy szálhosszúság szerint, de azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy melyik helyiségbe szánjuk a lakás új díszét.

Színek szerint

A szőnyeg színének kiválasztása során szem előtt tarthatjuk kedvenc árnyalatainkat, választhatunk a szoba, vagy a berendezési tárgyak színeivel harmonizáló szőnyeget, de olyat is, ami éppenhogy éles kontrasztot alkot azokkal és szinte „kiugrik” a térből. A színek, mint tudjuk, különböző hatással vannak ránk, befolyásolják közérzetünket, mindennapjainkat. A pasztellszínek nyugalmat árasztanak, míg a színes, élénk szőnyegek serkentenek, energiával töltenek fel.

Mintázat szerint

Egy látványos mintázatú, élénk színű szőnyeg feldobhatja a szoba egyhangúságát, ugyanakkor a már meglévő, nagymintás darabjaink mellé célszerű lehet egy visszafogottabb, egyszínű szőnyeget választanunk. A mai szőnyegkínálat igen gazdag: kaphatóak a sokak által kedvelt modern vonalvezetésű darabok, az örök klasszikus mintázatok, a megunhatatlan virágos és indamintás, valamint a körökkel és csíkokkal játszó retró darabok, de a gyerekszőnyegek között is igen gazdag a választék. A mesefigurás szőnyegek mellett a kicsik imádni fogják az állatos, hercegnős, vonatos szőnyegeket, a nagyobbak pedig az angol zászlós vagy poszterhatású darabokat.

Méret szerint

A szőnyegek ma már számos méretben kaphatók, és ha nem mérjük fel előre a terepet, bizony meglepetésként érhet minket, hogy a szőnyeg mérete mégsem passzol az elképzeléseinkhez. A legideálisabb méret kiválasztása érdekében mérjük le előre a már meglévő bútorokat, vagy a szőnyeg tervezett helyét. A szőnyeg úgy mutat szépen, ha például a nappaliban a dohányzóasztal alatt van, vagy épp összeköti kanapét a szemben lévő fotelekkel. Étkezőben nagyon fontos, hogy az étkezőgarnitúra méretéhez igazodjon. Hálószobában tehetjük az ágy két oldalára vagy az ágy végébe is.

Forma és szálhosszúság szerint

A formák közül általában elsőre a téglalap alakú jut eszünkbe, pedig ennél már bővebb a választék. Választhatunk például négyzet alakú szőnyeget, illetve nagyon divatosak most a kör alakú darabok is, amelyek lendületet vihetnek egy letisztult vonalvezetésű térbe. A szálhosszúságot is érdemes figyelembe venni, a nappaliba, hálószobába választhatunk puha, hosszú szálú szőnyeget, míg a közlekedőkbe, előszobába, étkezőbe inkább a rövidebb szálúak mellett döntsünk.

Helyiség szerint

A nappaliba kényelmes, barátságos, azonban könnyen tisztítható szőnyeget válasszunk, hiszen ez a lakás legforgalmasabb helyisége. Az étkezőben is fontos a strapabírás, ide is célszerűbb rövidebb szálú szőnyeget választani. A hálóba viszont igazán puha, süppedős szőnyeg való, amelyre kellemes érzés rálépni ébredés után. Gyerekszobába kedves mintázattal ellátott, puha, ugyanakkor strapabíró, és könnyen tisztítható szőnyeget válasszunk, de fontos az is, hogy meleg legyen, hiszen a kicsik sokat játszanak a földön.

A legjobb szőnyegek egy helyen:

Oldalak

Szólj hozzá Te is!