Home&Design

A szőnyegeknek is jár a törődés

Napjaink egyik legkedveltebb meleg padlóburkolata a szőnyeg. Alkalmazható padlószőnyegként vagy hidegburkolatokon, parkettán plusz meleget adó rétegként, hagyományos szőnyegként. Mindkét esetben növeli a hőérzetünket, puhaságával pedig a lábunkat extra kényelemben részesíti. No de, ha a szőnyeg ilyen elnöki bánásmódban részesít minket, akkor illő neki viszonozni a törődést, mégpedig a szakszerű és alapos tisztítással. Erről lesz szó ebben a cikkben.

Milyen fokozatai vannak a szakszerű és alapos szőnyegtisztításnak?

  1. alapszintű tisztítás: porszívózás
  2. magasabb szintű portalanítás: szőnyeg porolás
  3. legmagasabb szintű tisztítás: nedves szőnyegtisztítás

szőnyegtisztítás géppel

A legelterjedtebb és a leggyakrabban is végzett szőnyegtisztítási eljárás a porszívózás. Ezt a feladatot egy átlagos háztartásban hetente elvégezzük, de vannak esetek, amikor akár naponta, két naponta is kiporszívózzuk a szőnyeget. A porszívózás gyakoriságát a szőnyeg használatának intenzitása határozza meg. Ugyanis egy egyedül élő személy szőnyegei nincsenek akkora igénybevételnek kitéve, mint egy három gyerekes család padló textíliái. A tisztítás-technológia, azaz a takarító szakma a szőnyegek porszívózására hengerkefés porszívófejjel történő porszívózást ír elő, mert a forgó kefehenger sörtéi biztosítják megfelelően a szőnyeg szálai közül a szennyeződések eltávolítását.

szőnyeg poroló belülről A következő szintet a porolás képviseli. Ugyan ez az eljárás még mindig csak a nem tapadó szennyeződéseket célozza meg, azaz a por, hajszál, szőrszál, morzsa, stb., de sokkal, sokkal intenzívebben távolítja el azokat, mint a kisöccse, a porszívózás. A szőnyegek porolását elvégezhetjük kézi eszközökkel, de napjaink technikai vívmányainak köszönhetően már létezik szőnyegporoló gép is, amivel 100x hatékonyabban portalaníthatjuk a szőnyegeket, mint manuálisan. A kézi porolásnál egyszerűen fellógatjuk a szőnyeget egy vízszintes korlátra és egy fa nyéllel vagy az erre gyártott porolóval végig ütögetjük a szőnyeg felületét jó alaposan. Gépi poroláshoz a legmodernebb szőnyegtisztítóba kell vinnünk a szőnyeget, mert ilyen drága masina nem található akármelyik tisztító cégnél. A gép maga úgy működik, hogy a behúzott szőnyeget a szerkezet belsejében található magas fordulatszámmal forgó tengelyre erősített, különböző szögben álló bőr fülek ütik, ráadásul mindkét oldalát. Ezáltal kvázi, mint a kézi porolásnál végig veri a szőnyeg teljes felületét. A fizikai behatás következtében a textil rezeg is, így sokkal hatékonyabban hullik ki a szálak közül a rengeteg szennyeződés, mint az állványon kézzel történő porolásnál. A rendszer egy erős szívóberendezéssel válik teljessé, amivel a szőnyeg szálai közül távozó koszt egy tároló rekeszbe szívja a gép.

szőnyegtiszító automata gép

A legmagasabb szőnyegtisztítási szint a nedves szőnyegtisztítás, népiesebb nevén a szőnyegmosás. Ehhez az eljáráshoz szintén érdemes professzionális szőnyegtisztítóba vinni a szőnyeget, mert a bérelhető, kisebb teljesítményű szőnyegtisztító gépek nem biztosítanak megfelelő színvonalú eredményt. Ahhoz, hogy a szőnyeg tökéletesen ki legyen tisztítva első lépésben a porológép veszi kezelésbe. Majd egy áztató kádban folytatja útját, ahol hatékony tisztítószeres oldatban ázik 5-10 percet, majd indulhat a szőnyegmosás. A kombinált kefékkel rendelkező automata szőnyegtisztító gépben óriási hengerkefék és 5-10 tányérkefe súrolja át a tisztítandó szőnyeg felületét és fonákját egyaránt. A súrolást magasnyomású vízsugarak kísérik és a folyamat végén gumilapok nyomják ki a vizet a szőnyegből. Innen egy ipari centrifugába teszik a szőnyeget, ahol az 1400-as fordulatszámnak köszönhetően majdnem száraz lesz a textil. Így zajlik a tökéletes szőnyegtisztítás.

Milyen sűrűn ajánlott a szőnyegeket nedves tisztítás alá vetni?

Nyilván a tisztítás gyakoriságát itt is a használat intenzitása határozza meg, de mivel a por sajnos sehol sem kíméli a szőnyegeket, hullik és meg telepedik a szőnyeg szálai közt, ha szeretnénk ha nem, így évente legalább egyszer érdemes tisztítóba vinni őket. Ez az alkalom lehet a nagytakarítás. Ezt általában tavasszal vagy ősszel szokta az emberek nagytöbbsége elvégezni, ilyenkor az időjárás is megfelelő, így kiváló alkalom a szőnyegtisztításra is!

Oldalak

Home&Design
Egészség
Talán még nem késő, hogy nyárra jó formába tudj lendülni. Ha betartod ezeket a takácsokat, akkor egy hónap alatt rengeteg túlsúlytól tudsz megszabadulni.
Lifestyle
A Lidl igyekszik felhívni a vásárlók figyelmét, hogy indul az új üvegvisszaváltási rendszer. Az áruházlánc segítségével tényleg sokat tudsz spórolni.
Fashion&Beauty
Anya Taylor-Joy, az új Mad Max-film 28 esztendős üdvöskéje egy provokatív Mugler miniruhában tűnt fel a vörös szőnyegen, azonnal lehengerelve a rajongókat és a stílusszakértőket is.