Dekoratív szobanövények, amelyek segítenek, ha nehezen aludnál el

Ezek a növények amellett, hogy mutatósak, nagyon hasznosak is - az álmatlanságot például tényleg kezelheted a segítségükkel. Négy olyan darabot hoztunk, amelyre számíthatsz.

Szobanövények, amelyek segítenek az elalvásban

Aranypálma

Tisztítja a levegőt és eltávolítja belőle a méreganyagokat - köztük például a szén-dioxidot is -, emellett pedig jelentős mennyiségű nedvességet szabadít fel, ami különösen a fűtési szezonban jön jól.

Az aranypálma (Dypsis lutescens) párakedvelő, amit szobai permetezővel, kavicsos tálcával és agyag granulátummal biztosíthatunk számára. Fényigényét tekintve félárnyékban érzi jól magát, semmiképp ne tegyük ki tűző napsütésnek. Földje jó, ha állandóan nedves, de ne tocsogjon a vízben.

Aloe vera

Gyógyhatása mellett az aloe vera jelentheti a legnagyobb segítséget, ha a lakásban esetlegesen megjelenő veszélyes kémiai anyagokról van szó. Megszabadít például a formaldehidtől. Éjjel is oxigént bocsát ki, ami nem jellemző a szobanövényekre, ezáltal is segíti az alvást. Ráadásul az illóólaja erősíti az immunrendszeredet is.

Az aloe vera szereti a napfényt, vízigényét tekintve közepesen gyakori öntözésre van szüksége - két locsolás között nyugodtan hagyhatjuk például a földjét kiszáradni.

Kislevelű fikusz

A kislevelű fikusz az első számú légtisztító növény. Eltávolítja a levegőben lévő benzol, ammónia, toluol és egyéb ártalmas anyagok 70 százalékát, amit az alacsony minőségű szintetikus anyagok bocsátanak ki, mint a linóleum vagy a forgácslap. A fikusz feldolgozza ezeket a vegyületeket és megsemmisíti a mikróbákat.

A Ficus benjamina világos, fényes helyen érzi jól magát, de a tűző napot ez a növény sem szereti, ahogy a huzatos helyeket sem. Két öntözés között érdemes megvárni, amíg a földje kicsit kiszárad, mert a túlzott locsolás rothadáshoz vezethet. Ezt is célszerű a hálóban párásítani, azaz rendszeresen permetezzük.

Anyósnyelv

Jó hatással van a légúti- és az immunrendszerre is. Csökkenti a magas vérnyomást és segít megszüntetni a fejfájást. Az aloe verához hasonlóan éjjel is oxigént bocsát ki és eltávolítja a szén-dioxidot.

Az anyósnyelvnek a fény gyakorlatilag mindegy, napos helyen, félárnyékban, sötét körülmények között is megmarad (pont ezért szeretjük). Nyilván preferál egy bizonyos helyzetet (szűrt, az ablakon beáramló fényt), de alapvetően jól bír bármit. Illetve majdnem, hiszen a túl erős napsütéstől például a levelei megsárgulhatnak, ezért a 18 fok feletti hőmérséklet nem a legjobb barátja, ahogy télen a 10 fok alatti sem. Vaskos, fényes, viaszos leveleit lehetőleg ne permetezzük, havonta locsoljuk meg, két öntözés között hagyjuk, hogy megszikkajon a földje!

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak