Öt dolog, amit nem szabadna felporszívózni

Vannak olyan dolgok, amelyeket egyáltalán nem lenne szabad felporszívózni, mert könnyen és hamar tönkremehet tőlük az eszköz, legyen bármilyen modern és erős szerkezet. Ezekről lesz szó.

Porszívózás - mit ne

Kávézacc vagy kakaópor

Előfordul, hogy ezek közül valamelyik a padlón landol, de ha felporszívózod, azzal nem teszel jót a gépnek. Az említett anyagok megtapadnak a szűrőn és a portárban, amitől eltömődhet a készülék, illetve be is penészesedhet, nehéz lesz kipucolni. Nagyobb mennyiségben a motorban is kárt okozhatnak, így inkább söpörd össze őket.

Haj

Tedd fel a kezed, ha felporszívóztad már a szőnyegen, padlón heverő hajszálakat! Nyilván mindenki ezt csinálja, pedig szintén káros lehet a gépre. A haj nagyon gyorsan eltömíti a szűrőt és a készülék teljesítménye fokozatosan csökken - akár már első használat után is.

Smink

Azt hihetnéd, hogy mivel a por állagú smink száraz, nem árthat a porszívónak. Ez azonban tévedés, mert a púderek, pirosítók, szemfestékek valamilyen mértékben tartalmaznak olajat, ami meleg hatására olvadni kezd és rátapad a készülék szűrőjére, tartályának oldalára, ezzel eltömítve azt.

Üvegszilánk

Még mindig nem világos sokak számára, hogy az apró üvegszilánkokat nem szabad felporszívózni. Talán a méretük miatt nem gondoljuk, hogy kárt tesznek a gépben, pedig a porzsákot, szűrőt igenis roncsolják, pláne nagyobb mennyiségben.

Liszt

A liszttel ugyanaz a helyzet, mint a kakaóporral vagy kávéval - kis mennyiségben nem feltétlenül jelent veszélyt, de nagyban már igen. Eltömítheti az egész rendszert.

Leadfotó: 123rf

Oldalak