Színek, anyagok, dekoráció - tavaszi trendek az étkezőben

Bár minden étkező alapja az asztal és a kényelmes székek, az egyedi hangulathoz kreatív kiegészítőkre is szükség van. A megfelelő textilek, világítás és dekoráció kiválasztásával bármilyen egyhangú térből bájos kis sarkot varázsolhatsz. A szakértők ezúttal a legfontosabb stíluselemeket mutatják be.

Tavaszi trendek - az étkező

Színek

A klasszikus pasztellárnyalatok sosem mennek ki a divatból, ám talán a járvány hozta bezártság miatt az idei év a finom, puha hatású színek mellett az erősen tonizáló, harsányabb változatokat is szívesen használja. A játékosság, a színhatások izgalmas összhangja nagyobb szerepet kap, mint az eddigiekben. A natúr hatást a napsárgával, a rusztikus fa és bambusz kiegészítőket pedig élénkebb piros árnyalatokkal mozgathatjuk meg.

Az étkészletek terén is kétféle irányzat hódít, a teljesen letisztult fehér porcelán, kerámia tányérok és tálaló tálak mellett megjelentek az izgalmas mázzal bevont agyagkerámiák is, melyek színharmóniája igazán magával ragadó.

Anyagok

A textíliák nemcsak a nappalit, hanem az ebédlőt is hangulatosabbá varázsolják. Ha elegánsabb hatásra törekszünk, a papírszalvétát cseréljük le lenvászonra! A sokoldalú lenvászon az az anyag, amely idén a textíliák terén ismét visszatér. Komfortos érzetet keltő, rendkívül tartós és erős anyagot, érdemes akár több színben terítőket, asztali futókat vagy akár textil szalvétákat formájában is beszerezni, garantált, hogy jó ideig nem fog rajta az idő és a mosógépünk vasfoga se. Nagyon nedvszívó anyag, mosás közben pedig nem kopik el. Sőt, az idő múlásával egyre lágyabbá és kellemesebbé válnak.

Míg a mesterséges módon előállított szövetek, terítők mágnesként vonzzák a port, addig a vászon karbantartása és tisztítása is egyszerűbb. Taszítja a szennyeződéseket, így könnyű megőrizni az anyag eredeti szépségét. Ezzel dekorálva nemcsak ünnepélyesebbnek tűnhet asztalunk, hanem környezetbarátabbak is leszünk, hiszen sok éven át újra felhasználhatjuk őket.

Szakértői-tipp: abrosz helyett - a futó terítő ne lógjon az alátét alá! Egy 90 cm széles asztalhoz elegendő középen egy 30 cm vastag csík, amely mindkét oldalon 15 cm-rel meghaladja az asztal hosszát.

Asztali dekoráció

Virágokkal, gyertyatartókkal, vázákkal és dísztálakkal bármilyen étkezőt hangulatossá és egyedivé tehetünk. Mindig ügyeljünk a megfelelő magasságra, hogy a dekorációk ne akadályozzák a beszélgetést! A kevesebb néha több, így egy-két kiegészítő darabnál nem kell több. Ügyeljünk arra, hogy a főszerep maradjon továbbra is az ételeké és a kényelmes tálalásé.

Étkészlet

A stílust és az árat is befolyásolja, hogy mindennapi használatra szánt vagy ünnepi étkészletet keresünk. Ha csak egy készletet szeretnénk vásárolni, válaszunk semleges színű, klasszikus formájú darabokat, amelyek egy romantikus vacsora idején és akár a reggeli müzli mellett is jól fognak mutatni! A megfelelő terítékkel, szalvétával és egyéb dekorációval könnyen elegánsabbá tehetjük őket. Mindennapi használat esetén hasznostartósabb, magasabb minőségű anyagot választani, amely alkalmas a mosogatógéphez és a mikrohullámú sütőhöz is - hangsúlyozzák a Bonami szakértői.

Ha pedig egy komolyabb porcelán étkészlet befektetésére szánjuk el magunkat, ez a befektetés is megtérül egyszer, mert ha jó gazdái vagyunk tányérjainknak, akkor majd még az unokáink is ezt használják. Étkészletek számtalan színben és mintában kaphatóak, például kézzel festett, letisztult, virágmintás, csíkos. Ha lehetőségünk van rá, érdemes egy semleges és egy extrább szettet is beszerezni. Az olyan egyszerű színek, mint a fehér vagy az elefántcsont, sokoldalúak és jól keverhetők más étkészletekkel. A mintákkal pedig kreatívabbá tehetjük a tálalást, és ezáltal kiemelhetjük az ételt.

Fotók, leadfotó és forrás: Bonami

Oldalak