Így űzd el a szárnyas hangyákat az otthonodból

Hoztunk pár tippet a betolakodók ellen.

Hangyák és szárnyas társaik

A hangyák (Formicidae) közösségalkotó rovarok. A méhek és a darazsak rokonai, ezekkel együtt tartoznak a Hymenoptera rendbe. Több mint 12 000 fajuk ismert, a trópusokon nagyobb változatosságot mutatnak. Az egyes hangyák lehetnek steril nőstények (dolgozók), termékeny hímek és termékeny nőstények (királynő). A szárnyas nőstény a megtermékenyítés után elveszti szárnyát, de ezután is meg lehet ismerni hatalmasra kifejlődött toráról. Ezeket nevezik királynőknek. Ők évekig elélnek, 10–15 évet is megérnek. A szárnyas hímek teste karcsú, csápostoruk jóval hosszabb, összetett szemük is nagyobb, mint más alakoké. Rövidebb életűek. Most pedig, hogy megismerkedtünk a hangyákkal, nézzük meg, mit tehetünk, hogy elűzzük őket.

Szárnyas hangyák a lakásban

Van pár módja annak, hogy a (szárnyas) hangyák ne kerüljenek a lakásba, az egyik legegyszerűbb védekezés velük szemben például a szúnyogháló használata. Ha azonban már bekerültek, nincs mit tenni (illetve van), ki kell űzni őket. Cikkünkben ezúttal a kis betolakodók irtására alkalmas technikákat szedtük össze, melyek tulajdonképpen nem különböznek a szimpla hangyák ellen bevált praktikáktól.

1. Tedd élhetetlenné kedvenc helyeiket

Figyeld meg a hangyák vonulásának útját, és permetezd be vízzel higított ecettel. Ez az erős keverék elriasztja az ízeltlábúakat és járhatatlanná teszi számukra a jól ismert területet.

2. Fűszerek

A hangyák szaglása nagyon jó, ezért is találnak rá könnyen az ételekre. Amennyire rá vannak kattanva a morzsára, annyira utálják a mentát, fahéjat és a hasonlóan erős illatú fűszereket. Alkalmazd ezeket az érintett területen, így távol tarthatod őket.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotók: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!