Home&Design

„Az öngondoskodás az idei év legnagyobb trendje” – interjú Rikke Blæsildel, a JYSK Range & Design menedzserével

Retró motívumok, slow living és a kihagyhatatlan hygge életérzés – erre a három dologra összpontosít a JYSK tavaszi lakberendezési kollekciója. A részletekről a cég nemzetközi termékválasztékért és formatervezésért felelős menedzsere, Rikke Blæsild mesélt nekünk.

Fókuszban a belső egyensúly, a biztonság és a béke

A világjárvány, a gazdasági válság és a háború tömérdek mennyiségű stresszt és aggodalmat hozott magával, erősítette bennünk a bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzését. Alig 1-2 év kellett ahhoz, hogy gyökeresen megváltozzon a világképünk és a véleményünk arról, hogy mi az igazán értékes az életben. Ezek a történések arra sarkallnak minket, hogy tulajdonítsunk nagyobb jelentőséget a körülöttünk lévő dolgoknak és az állandó bizonytalanságot ellensúlyozzuk otthonunk kiegyensúlyozottságával és biztonságával. Így hát nem meglepő, ha az idei lakberendezési trendek is a melegebb, barátságosabb terekre, a nyugalomra, az együtt töltött minőségi időre és a természetközeliségre fókuszálnak. Rikke Blæsild, a JYSK nemzetközi termékválasztékért és formatervezésért felelős menedzsere ezt egy szóban foglalja össze: öngondoskodás.

„Azt gondolom, az „öngondoskodás”, mint trend lesz idén a középpontban. Legyen szó a fürdőszobában wellnessel töltött időről, jobb alvóhelyiségekről, matracokról, paplanokról és párnákról, de ide tartozik a természettel való kapcsolódás is. Menjünk piknikezni a parkba vagy vízpartra, töltsünk minőségi időt a barátokkal és a családunkkal akár az erkélyen vagy a teraszon. A koronavírus miatti bezártság után most még nagyobb szükségünk van erre a fajta öngondoskodásra.”

jysk belonging trend 2023 összeállítás lakberendezés

Ez a szemlélet jelenik meg a JYSK tavaszi lakberendezési kollekciójában is, amely RELEASE és BELONGING névvel indult útnak. A release, vagyis az elengedés az évek óta jelen lévő bizonytalanságra reflektálva az optimizmust és a boldog pillanatokat ünnepli. Olyan retro trendeket használ, mint például a steppelt felületek vagy a hetvenes évek ihlette narancssárga és rózsaszín színek, amelyek a kék tónusokkal, a homok és a világosszürke árnyalataival keverve kiemelik az egyszerű formákat és a színek közötti játékot vagy épp a kontrasztokat. A belonging pedig a „slow living” jegyében a megnyugtató terekre összpontosít. Ehhez olyan természetes anyagokat használ, mint például a fa vagy a természetes szálakból készült textíliák, amelyek a vidéki házak hangulatát idézik. A zöld, a világoskék, valamint a barna és a szürke semleges árnyalatai olyan teret teremtenek, amelyben újra kapcsolatba kerülhetünk a természettel, egymással és önmagunkkal.

Felmerül a kérdés: mégis hogyan kell elképzelni egy trend létrejöttét? Mi kell ahhoz, hogy azt mondjuk, hogy jövőre ez a szín vagy forma lesz a trend?

„Rengeteg kutatást végzünk, hosszú hónapokon át, így nehéz egyetlen konkrétumot meghatározni. Mindig a skandináv dizájnszemléletet követjük, az esztétikát, a környezetünket és a természetünket – és azt, ami a hírekben történik. A trendek nagyon is arról szólnak, hogy lássuk a minket körülvevő világ változását.”

jysk belonging trend 2023

Néhány dolog tehát változik, de a skandináv szemlélet és design örök. Rikke szerint a stílus népszerűsége az egyszerűségében rejlik, hiszen bármelyik otthonba könnyen adaptálható és beépíthető.

„Világos és tágas tereket biztosít. Ennél a stílusnál egy egyszerű textúrájú falfestéssel és padlózattal tudunk jó alapot készíteni. Ha ezzel meg vagyunk, onnan már könnyű lecserélni a régi díszítőelemeket és „felöltöztetni” színekkel a lakóteret. Szeretjük a semleges árnyalatokat, a fát és az egyszerűséget, így minden, ami fehér, homok, szürke vagy természetközeli. A skandináv módszer nagyon egyszerű, minden darab átgondolt és jól elhelyezett. Fontos a világítás, valamint a hangulatos szőnyegek, párnák és díszdobozok. A letisztult, egyszerű vonalakra, a minimalizmusra és a funkcionalitásra összpontosít a szépség feláldozása nélkül. Ami miatt annyira esztétikus, az a rendetlenség hiánya. Nem találunk semmilyen felesleges tárgyat a skandináv stílusú szobákban; ehelyett mindennek megvan a helye.”

Február 28. a nemzetközi hygge nap. Na de mi is az a hygge, amely köré a dán mindennapok épülnek, és hogyan lehet neked is ilyen stílusú otthonod? Mutatjuk!

Leadfotó/Fotók: JYSK

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
A növekedés üteme egy ideig még nem fog változni, sőt 2040-re a 8,5 milliárdos plafont is elérheti a világ népessége, az évszázad végéig azonban fontos változásokkal kell számolni.
Sztárok
A celebritás a Nő a Tét című talkshowjának új adásában arról is szót ejtett, milyen nehézséget jelentett számára végigcsinálni 2009-es, emlékezetes Playboy-fotózását.
Home&Design
Legszívesebben mindegyiket elkészítenénk és naponta cserélgetnénk őket, annyira gyönyörűek!