Mi lesz a kerteddel, amíg távol vagy? - Így vészelhetik át növényeid a vakációt

Neked is jár annyi, hogy egy hétig csak magadra figyelj és kikapcsolódj. 

Műanyag üvegből öntöző

Nem a legprofibb megoldás, ahogyan ígértük is. Hobbikertészként nem egyszerű ugyanis egy időzítéses locsolórendszert telepíteni a kertbe, lakásba pedig felesleges is. Ehhez a módszerhez egy (vagy több) műanyag üvegre lesz szükséged. Az aljára egy apró tűvel szúrj minél kisebb lyukat, hogy ne öntözze túl szíved zöld kicsi kincsét. A növénytől pár ujjnyi távolságra helyezd a földbe, 2-3 centinél nem is kell mélyebbre. Csak indulás előtt töltsd meg az üveget. 

Hajszálcsöves öntözőrendszer

A fizika sosem volt a kedvencem, de a hajszálcsövesség fogalma valamiért az elmémbe vájta magát. Izgalmas, hogy ezt a jelenséget felhasználhatjuk növényeink gondozására! Tölts meg egy nagyobb edényt vagy üveget vízzel és keríts némi pamutfonalat, végső esetben papírkéztörlőt. A fonalból 3-5 szál elegendő lesz a vízellátáshoz, ezeket egyszerűen csak tekerd össze, az egyik vége a növény földjébe, 2-3 centi mélyre kerüljön, a másik a víztartályba. Néhány óra alatt a hajszálcsövesség hatására a fonal átnedvesedik és bár kevés, de állandó vízellátást biztosít a kis élőlénynek. Ha nagyon sokat iszik a növényed, használhatsz több fonalat, több víztartályt, vagy egy nagyobbat, csak rajtad áll.

Költöztesd őket

A cserépben lévő növények rosszabbul viselik a vízmegvonást, mint a kiültetett társaik, ezért ilyenkor a nagy fényigényűeket is érdemes az ablakból elköltöztetni. Így a napfény nem fogja annyira felmelegíteni őket. Ez azért segít, mert mint tudjuk, minél magasabb a hőmérséklet, a víz annál gyorsabban párolog és a növény is annál intenzívebben párologtat. Egy hetet a leginkább napra szomjazó növény is túlél egy sötétebb részen, visszafordíthatatlan károk nélkül. Ha több növényed van, legjobb ha erre az időre mind jó barátok lesznek. Rakd őket egymáshoz minél közelebb, mivel a párologtatásuk így növeli a levegő nedvességtartalmát. Magasabb páratartalmú levegőben jobban bírják majd a szárazságot is.

fotókredit: delightingtoday.com, youtube.com, boredart.com

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak