Ezek a leghatékonyabb levegőtisztító növények a NASA kutatói szerint

Néhány növényt nem csupán azért érdemes otthon tartani, mert dekorációs elem és feldobja a különböző helyiségeket a lakásban, hanem mert annyira praktikus, hogy még a légtisztításban is szerepet játszik - legalábbis a NASA szakemberei erre jutottak.

A leghatékonyabb levegőtisztító növények - a NASA szerint

A NASA korábban végzett egy kutatást, és kiderült, melyik az a három szobanövény, ami a leghatékonyabban tisztítja a levegőt. A következőkben ezekről lesz szó bővebben.

Ártalmas anyagok a levegőben

Vannak olyan ártalmas anyagok, amelyek otthonunk levegőjét károsíthatják. Ezek közül az alábbiakban felsorolunk néhányat - majd a szobanövényeket, amelyek segítségével megszabadulhatunk a káros vegyszerektől.

  • Triklóretilén: kis mennyiségben altató hatású, nagy mennyiségben mérgezést okozhat. Régebben oldószerként és ruhaneműk tisztítására használták.
  • Xilol: Lakkok, festékek, ragasztók és rovarirtószerek összetevője lehet. Közvetlenül belélegezve az agyat és az idegrendszert károsítja.
  • Formaldehid: a szmog egyik összetevője, mérgező és rákkeltő hatású.
  • Benzol: oldószerek, gyógyszerek, festékek és növényvédő szerek előállítására használják. Erősen mérgező, növeli a rák és egyéb betegségek kockázatát.
  • Ammónia: mosásnál, festésnél, folttisztításnál, gyógyszerként és műtrágya-előállításnál használják. Maró és mérgező hatású.

Tarka sárkányfa

A tarka sárkányfa (Dracaena marginata) az ammónia kivételével az összes többi veszélyes vegyületet kiszűri, ráadásul a vörös szélei miatt nagyon mutatós dísze is lesz a lakásnak. Leginkább fényes, de közvetlenül napsütés mentes helyen fejlődik, és bár jobban tűri az árnyékot, mint a legtöbb növény, levelei megfakulhatnak ilyen körülmények között. Ami az öntözését illeti: nincs gondja a szárazsággal, de azért figyeljünk arra, hogy a földje legyen kissé mindig nyirkos (növekedési időszakban ez még fontosabb).

Télen tartsuk lehetőség szerint 15 fok feletti helyiségben, de nagy baj nem lesz akkor sem, ha ennél kicsivel hűvösebb zugba kerül, tekintve, hogy strapabíró darabról van szó. A hideg szezonban jó, ha a páratartalomra is gondot fordítunk (vizes tálcával például), illetve a tavaszi és nyári hónapokban havonta célszerű meglocsolni némi tápoldattal.

Vitorlavirág

A vitorlavirág (Spathiphyllum) a létező "legegészségesebb" növény. Érdemes a hálószobában elhelyezni, mert minden káros anyagot kiszűr a levegőből, így garantált a nyugodt és pihentető alvás. A tűző napot nem kedveli, félárnyékos hely a legideálisabb számára, viszont ha egyáltalán nem éri fény, akkor csak keveset vagy egyáltalán nem hoz virágot. Mivel a trópusokról származik, így a meleg környezetet - 16-20 fokos - kedveli, ahol magas a páratartalom.

Öntözését tekintve erre is igaz, hogy a földjét érdemes állandóan nyirkosan tartani, permetezésnél azonban ügyelni kell arra, hogy lehetőleg a virágaira ne kerüljön víz, mert bebarnulhatnak. Ugyancsak célszerű tápoldatozni a tavaszi, illetve nyári hónapokban, de a tarka sárkányfától eltérően ezt a növényt kéthetente kell locsolni az anyaggal. Leggyakoribb kártevői a pajzstetvek, ertőzésveszély- és gyanú esetén ellenőrizni kell a vitorlavirágot, ha szükséges, meg kell fürdetni, ha nagy a baj, akkor pedig irtókezelést kell alkalmazni.

Krizantém

Ha a levegő tisztaságáért se mondanál le a látványos virágokról, válaszd a krizantémot (Chrysanthemum). Kiszűri mind az öt veszélyes anyagot a levegőből, a virágai pedig egy pillanat alatt felvidítanak. A növény kedveli a világos helyeket, de az előző példákhoz hasonlóan a tűző napot és nagyon meleget nem bírja. Teleltetését négy-hat fokon érdemes végezni.

Mivel a krizantém szintén viszonylag szárazságtűrő, ezért elég hetente egyszer megöntözni, de azért ennél is figyeljünk, hogy a földje ne száradjon ki teljesen. Ha hűvösebb zugba tesszük, akkor tovább gyönyörködhetünk a virágaiban.

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak