Lakást a gyerekeknek hitel nélkül? Íme egy megoldás, amivel lehetséges

„Mamahotel”, „Papabank”: ezek a fogalmak manapság egyre inkább elterjednek az Y generáció azon tagjaira, akik továbbra is anyagilag függenek a szüleiktől. A valóság azonban árnyaltabb annál, minthogy egy egész generáció bennragadt volna a Pán Péter szindrómában. A lakásárak emelkedését Magyarországon még a koronavírus járvány se tudta megfékezni, az inflációval együtt pedig sokaknak még megfizethetetlenebbé váltak az aránytalanul dráguló újépítésű lakások. (x)

Létezik megoldás

A helyzet azonban nem reménytelen, ugyanis 2021-ben is van lehetőség arra, hogy nemcsak korrekt, de nagyon kedvező áron találjunk megfelelő lakást a gyermekeink életkezdéséhez. Olvass tovább és tudj meg többet a Four Generations Property ingatlanbefektető cég megoldásáról!

Elszálló ingatlanárak és infláció: a két fő ok, ami miatt nehezen találnak lakást a fiatalok

Az ingatlanárak inkább stagnáltak a járvány időszaka alatt, mintsem csökkentek volna. Sőt, az MNB és a KSH legfrissebb adatai szerint inkább tovább folytatódik a lakások drágulása. 2021 első negyedévében közel 6 százalékkal emelkedett a használt és az újépítésű lakások ára. A fiatalok helyzetét az is megnehezíti, hogy európai csúcstartó lett a magyar infláció. 2021 júniusában 5,3%-os volt az infláció mértéke, ami azóta alig mérséklődött. Ráadásul az MNB elemzői szerint az októberi-novemberi időszakban újabb inflációs csúcs következhet be.

A továbbra sem enyhülő lakásárak és az erősödő infláció pedig erősen visszavetették a fizetőképes bérlői keresletet, ami persze azzal is erősen összefügg, hogy a külföldi turisták eltűnésével a turizmus-vendéglátás jelentős része nehéz helyzetbe került hazánkban.

Habár sokan csökkentették a lakbér díját a járvány alatt ennek a mérséklésére, a Rentingo felmérése szerint rengeteg fiatal maradt „mamahotelben”. A koronavírus járvány előtt a budapesti bérlők több mint 50%-a a 18-25 éves korosztályba tartozott, azonban ez az arány 35%-ra csökkent 2021-ben. A kutatásból arra is fény derült, hogy a középkorúak közül is egyre kevesebben jutnak saját lakáshoz az emelkedő ingatlanárak vagy a munkájuk elvesztése miatt, és csak a bérlemény költségeit tudják megengedni maguknak.

Béreljünk vagy inkább lakást vásároljunk a gyereknek?

2021-ben is sok szakértő szerint az egyik legjobb befektetésnek számít az ingatlan, hiszen valós érték van mögötte. Kérdés persze, hogy béreljünk, vagy inkább lakást vásároljunk gyermekeinknek.

A lakás vásárlás egyértelmű előnye, hogy nem kell lakbért fizetni, viszont a fő akadály továbbra is a magas ingatlanárak. Emiatt jóval több időt kell várni arra, hogy megtérüljön a befektetésünk. Arról nem is beszélve, hogy ha hitellel történik az ingatlan vásárlása, akkor eleve 10-20 évnyi állandó kiadással kell számolnunk.

Habár az albérlet egyértelműen olcsóbb megoldás a fiatalok számára, a lakbér fizetésével aligha tud mit félretenni az Y generáció nagy része, ami miatt sokan kilátástalannak tartják ezt a vállalkozást. Így tehát mondhatni sokszor két tűz között vannak a fiatalok. Viszont még mindig nem tudnak elegen egy olyan alternatíváról, amivel olcsóbban szerezhetünk lakást a gyereknek.

albérlet lány költözés dobozok

Hogyan tudjuk olcsón lakáshoz juttatni a gyermekeinket?

Ha szülőként előre gondolkozunk azon, hogy hogyan lehet majd lakást találni a gyereknek anélkül, hogy bérleti díjat kéne fizetnie, és nem is kell eladósodnia egy hitelfelvétellel, akkor van még egy alternatíva! A Four Generations Property SE a fentebb felsorolt problémák kiküszöbölésére egy olyan szolgáltatást ajánl fel a befektetőknek, amivel jóval alacsonyabb áron, akár 40%, 50%, vagy 60%-os kedvezménnyel vásárolhatnak lakást a gyereknek.

Túl szép, hogy igaz legyen? Természetesen nincs ingyen ebéd, de a nyomott árnak csupán egy életjáradéki szerződés aláírása a feltétele. Az ilyen használt ingatlanokban legtöbbször idős emberek élnek, de fontos kiemelni, hogy ha életjáradékos lakást vásárlunk előre a gyereknek, az semmilyen gondozási kötelezettséget nem jelent számunkra, mivel ezt kiváltja az előre vagy havonta kifizetett járadék összege.

új lakás ház kulcsok

Az életjáradéki szerződés „ára” számunkra, hogy a használati joghoz később jutunk hozzá, mivel az aktuális tulajdonos lakhatásának fenntartását köti ki a szerződés. Ezért is éri meg az idősebb korosztály számára is ez a megoldás, mivel továbbra is otthonukban élhetik le éveiket, és emellett nyugdíjukat is kiegészíthetik egy szép összeggel.

Milyen előnyökkel jár, ha életjáradéki szerződésért veszünk lakást a gyermekeinknek?

A legnagyobb előny az olcsóbb ár: gondoljunk csak bele, hogy havi járadék vállalása mellett 60 millió helyett akár 12 millióért is vásárolhatunk lakást a gyereknek! Ráadásul az alacsonyabb árnak köszönhetően annál hamarabb számíthatunk a befektetésünk megtérülésére, főleg, ha még hitelt se kell felvennünk hozzá. Emellett pedig jelentős illetékkedvezményre és adóoptimalizálási lehetőségekre is számíthatunk.

A társadalmi szerepvállalás pedig csak a hab a tortán, mivel amellett, hogy olcsón tudunk lakást szerezni gyermekünknek, az idős korosztály számára is nagy segítséget tudunk nyújtani anélkül, hogy eltartási kötelezettségeink lennének.

Lead fotó, fotók: Pexels /Alexandr Podvalny, Andrea Piacquadio/

Oldalak