Otthoni javítási munkák, amiket szakember nélkül is könnyen el lehet végezni

Szinte minden háztartásban előfordul időnként, hogy valami apróság elromlik, eltörik, meghibásodik. Az esetek egy részében sajnos elkerülhetetlen, hogy szakértő kezekre bízzuk a dolgokat, de sokszor szerencsére egy kis odafigyeléssel és utánajárással akár hétköznapi leleményességgel is helyrehozhatóak a meghibásodások. (x)

Miért állhat közelebb a férfiakhoz a szerelés és a barkácsolás?

Bizonyára már mindenki tapasztalta, milyen bosszantó is lehet egy kilazult csavar, egy pislákoló lámpa, esetleg egy csöpögő csap okozta kisebb probléma. Ezek a hibák persze nem igénylik a profi hegesztéstechnika vagy villanyszerelés bevetését, de mégis bosszúságot okoznak a mindennapokban.

Egy átlagos kézügyességű férfi számára a háztartásban felmerülő problémák, javítani valók általában nem okoznak gondot. Mióta világ a világ, valamiért az erősebbik nemhez közelebb áll az efféle műszaki nehézségek helyrehozatala. A teremtés koronái már egészen kicsi koruktól hozzá vannak szoktatva, hogy férfiként aktívan kell állni a barkácsolás témaköréhez. Másrészt a gyakorlat is azt mutatja, hogy a fizikai erő is jól jön sokszor, ha javítási teendők várnak az emberre. Nem véletlen tehát, hogy a férfiakat sokszor megtalálják a ház körüli javítási feladatok.

A leggyakoribb javítási teendők

Ahhoz, hogy egy háztartás zavartalanul működjön, elkerülhetetlen, hogy időnként hozzányúljunk az elhasználódott, nem éppen tökéletesen funkcionáló tárgyakhoz. Összegyűjtöttük a legtipikusabb meghibásodásokat, amelyek szinte kivétel nélkül felütik időnként a fejüket:

Kisebb-nagyobb tárgyak ragasztása – nincsen háztartás anélkül, hogy néha véletlenül valami ne törne el. Ilyenkor legtöbbször egy kis kézügyességgel és egy jó ragasztóval könnyen helyrehozható a kár.

Duguláselhárítás – a lefolyó a legtöbb lakásban nagy tehernek van kitéve, de a megfelelő eszközökkel és szerekkel házilag is helyrehozható a probléma. Ha mégsem, sajnos muszáj vízvezeték-szerelőhöz fordulni, aki speciális eszközökkel is rendelkezik a munka elvégzéséhez.

Festés – attól függően érdemes festéket választani, hogy milyen tárgyról és árnyalatról van szó. Egy jól felkészült barkácsboltban biztosan megtaláljuk, amit keresünk.

narancssárga festék vászon fal nő festés

Biztosíték csere – noha a villanyáram egy meglehetősen érzékeny természetű dolog, és szakmai tapasztalatot és tudást igényel, néha azért egy ügyes férfikéz képes megoldani az apróbb javítási műveleteket.

Mikor hívjunk mindenképpen szakembert?

Természetesen nem minden teendőnek érdemes szakértelem nélkül nekifogni, hiszen a biztonság mindig többet ér. Mindenképpen szakembert kell hívni, ha veszélyes természetű meghibásodásról van szó, például ha elektromos hálózatok is érintve vannak. Hasonlóképpen szakember szükséges, ha bonyolult műszaki eszközök meghibásodásáról van szó, hiszen például a profi hegesztéstechnika nem feltétlen van kéznél minden háztartásban, a szaktudásról már nem is beszélve.

maszkoló szalag festés létra

Ha másokat, például a szomszédokat is veszélyeztető meghibásodással állunk szemben, szintén érdemes jobban átgondolni, hogy kire is bízzuk a munkálatot. Kiváló példa, ha mondjuk csőtörés történt, hiszen egy lakótömb esetében ez több lakást érintő probléma lesz. Az is előfordulhat, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy meg tudjuk-e oldani egyedül a hibát. Ilyen esetben sem érdemes kockáztatni. Érdemes tudatosítani, hogy a szakember nem csupán hozzáértéssel és professzionális eszközökkel rendelkezik, de a felelősséget is vállalja, ami sokszor megnyugtató lehet.

Gondoljunk másokra is, mielőtt javításba kezdenénk

Összegezve a fentieket, nem vitás, hogy nincsen háztartás meghibásodás nélkül. Ami elromolhat, időnként el is romlik. Ilyenkor el kell dönteni, hogy nekilátunk-e mi magunk a javításnak, vagy biztosra mennénk, és inkább szakembert hívunk. A meghibásodás típusától és a saját ügyességétől függően mindenki eldöntheti, melyik megoldást választja.

Mielőtt belefogunk a javítási munkálatokba, érdemes átgondolni, hogy másokat is érinthet-e a meghibásodás, hiszen ilyenkor felelősségteljesebben kell eljárni. Ha például több lakás van az épületben, célszerű számításba venni az esetleges kockázatokat is. Apróbb javítások azonban biztosan kivitelezhetőek egy kis kézügyességgel és persze néhány ügyes barkácseszközzel.

Lead fotó, fotók: Pexels /Ivan Samkov, Ksenia Chernaya, Pixabay/

Oldalak