Így tartsd tisztán a kerti bútoraidat!

A kerti bútorok is igénylik a megfelelő gondoskodást, ápolást, különben hamar tönkremennek. Mivel különböző anyagból készülhetnek ezek a kerti darabok, most beavatunk egy-két trükkbe a karbantartásukhoz.

A keményfa és teakfa

A fa bútordarabok sokkal jobban igénylik a törődést, mint a műanyagok, mivel eredetileg is hosszabb távra készültek. Ezeket a darabokat addig nem szabad tisztítani, amíg nem akklimatizálódtak, illetve nem lettek olajjal átkenve. Tehát először csomagold ki és szereld össze, majd kend át olajjal. A keményfánál a tavasz és nyár folyamán érdemes két vagy három alkalommal megismételni az olajozást, sőt, ha a napra van kitéve, mindenféleképpen többször is át kell kenni. Ezzel szemben a teakfával nem kell ugyanezt csinálni, mivel igen magas az olajtartalma, azonban ha mégis úgy döntenél, hogy az olajhoz nyúlsz, onnantól kezdve ugyanúgy kell ápolni, mint a keményfát.

A műanyag

Sokkal könnyebben ápolhatók, mint a fából készült bútorok. A legegyszerűbb megoldás, ha rögtön letörlünk minden olyan szennyeződést, ami esetleg nyomot hagyhat. Erre tökéletesen megfelel egy sima nedves rongy. Arra figyeljünk, hogy ami foltot hagyhatna, azt azonnal töröljük le, mielőtt még lenne ideje beszívódni. Ha ez mégis megtörtént volna, a klórbázisú tisztítószerek alkalmazhatók a foltkiszedésre. A fertőtlenítés sem egy nagy kihívás, elég, ha néha áttöröljük egy univerzális nedves fertőtlenítő kendővel.

A fonott

Természetesen elengedhetetlen feltétele az ápolt kerti bútoroknak az, ha rossz időben védett helyre tesszük őket. Ha világos a fonott darabod, érdemes néha-néha átmosni meleg, sós vízzel, hogy elkerüld a sárgulást. Viszont, ha már besárgult volna, hidrogén-szuperoxid oldattal ismét fehérré tudod varázsolni. Állagmegőrzés érdekében használjunk bútorfényezőt, citromolajat vagy viaszt, illetve, ha vissza akarjuk kapni az eredeti állapotát, dörzsöljük be egy-egy arányú vörösborból és salátaolajból készített oldattal.

A kovácsoltvas

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!

Itt is, mint a lakásban, remek tisztítószernek minősül az ecet és a citromlé. Az egyikkel átitatott ronggyal tisztítsd le a bútort, különös odafigyeléssel a rozsdás területekre. Nem mindig sikerül leszedni a rozsdát, ezért a másik megoldás, hogy pépet készítesz vízből és szódabikarbónából, felviszed a rozsdás részekre, hagyod hatni, majd nedves ronggyal ledörzsölöd.

Az alumínium

Ha nem komoly a szennyeződés, elég, ha nedves ronggyal finoman áttörölgeted. Ha azonban már komolyabb beavatkozás szükséges: nedvesíts be egy rongyot és csöpögtess rá konyhai súrolószert. Dörzsöld át vele a bútort, majd mosd le róla a súrolószert, hagyd száradni, végül autópolírozóval átmehetsz a felületeken.

Fotó: alibaba.com, reg-ia.org, gardenbuilders.co.uk

Oldalak

Szólj hozzá Te is!