Home&Design

Hihetetlen látvány: ez a világ nyolc legfigyelemreméltóbb otthona

Jaipurtól Whistlerig, íme nyolc rendkívüli, díjnyertes ház, amelyek nemcsak gyönyörűek, de még az energiafogyasztásuk is minimális.

A világ 8 legjobbja

Az évente három napon át megrendezett World Architectural Festival és testvéreseménye, az Inside World Festival of Interiors globális áttekintést nyújt az építészet és a belsőépítészet fejlesztéseiről. Körülbelül 550 kiválasztott építész mutatja be projektjeit egy zsűri előtt, amelyek építészekből és belsőépítészekből és mérnökökből áll. A rendezvények zsűrizése szokatlanul átlátható, amelynek a fesztiválozók is tanúi lehetnek.

A legutóbbi eseményt a szingapúri Marina Bay Sands kiállítási központjában tartották. Az utolsó napon a kiválasztott építészek egy szakmai zsűri előtt mutatták be a projektjeiket és versenyeztek a következő elismerésre méltó díjakért: az év épülete, az év tájképe, az év jövőbeli projektje és az év enteriőrje. "Sok kiválasztott ház és villa fantáziadús megközelítést alkalmazott a helyszínekkel és különféle korlátaikkal kapcsolatban, a nehézségeket lehetőséggé változtatva. Gyakran tartalmaztak potenciális tájelemeket, és kihasználták a természetes fényt is." - mondja Paul Finch programigazgató a BBC-nek. "Egyre nagyobb az érdeklődés az iránt, hogy mennyi energiát használnak fel a gyártók az anyagok előállítása során. A fa a szén-dioxid-elnyelő tulajdonságai miatt egyre népszerűbb. Az építészek is gyakran az utólagosan beépített projekteket részesítik előnyben, nem pedig a bontási és újépítési projekteket. Ezenkívül a változó demográfiai helyzet, a világjárvány és az éghajlatváltozás befolyásolja a lakóépületek építészetét" – teszi hozzá.

A BBC Culture a nyolc döntőst vette górcső alá - fedezd fel őket te is a galériára kattintva!

Waterloo Street 19, Sydney, Ausztrália A WAF World Interior of the Year 2023 díjának nyertese ez a sydney-i székhelyű SJB által tervezett ház, amely egyedi homlokzatot mutat be szabálytalan méretű és egymástól eltérő ablakokkal. A félkör alakú, téglalap alakú és a lőrés nyílások összjátéka megerősíti ezt az excentricitást, amely az épület külsején újrahasznosított anyagok és törött téglák foltjaiban visszhangzik. A kontextus fontos szempont a projektben. A homlokzat egy része téglafalú, amely a szomszédos épületek homokkő alapjaira emlékeztet. A házban korábban hentes, élelmiszerbolt, kalapos és étterem működött. "Az volt a szándékunk, hogy egy vegyes használatú házat szállítsunk. Most egy otthoni, önálló lakást és üzletet foglal magában" - mondja Adam Haddow, az SJB igazgatója.
Kattints a további képekért!

Egy merész, mégis funkcionális irányzat, amely egy férfi életstílusából merít ihletet.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Úgy néz ki, hogy Demcsák Zsuzsa is eljutott arra a pontra, hogy nem szeretné kiteregetni a magánéletét, de azért néhány titkot mégis megtudtunk a szerelméről.
Lifestyle
Talán még a párunknak sem szoktuk elmesélni, ha általában valamilyen szexuális tartalmú álmunk van, pedig lehetnek rejtett jelentései. Most megmutatjuk, hogy mit jelenthet például, ha az előző...
Sztárok
A JAG-Becsületbeli ügyek az első számú katonai dráma volt a tévében, ami milliókat vonzott a képernyőket elé. Lassan 20 éve annak, hogy véget ért a sorozat és azóta elképesztően megváltoztak a...