Elszáradtak a növények? Így lehelj beléjük életet!

Imádod a növényeket? Különféle fajtákat tartasz otthon, viszont sokszor problémát okoz ezek gondozása? A legtöbben az öntözés kapcsán rontják el az ápolásukat, hiszen vannak, akik túl sokat adnak nekik, akadnak, akik nem öntözik elég gyakran. Ebben a cikkben segítséget nyújtunk, ha elszáradtak a virágaid és új életet szeretnél lehelni beléjük.

A szobanövények öntözési technikája

Valószínűleg Te sem tudod elképzelni az otthonodat megannyi növény nélkül. Ezek ugyanis élettel töltik meg a teret, jót tesznek a levegőnek, emellett csökkenteni tudják a stressz-szintedet. Éppen ezért tud kellemetlen lenni, ha az öntözés során nem figyelünk eléggé a virágainkra.

Ha a növények gyakran elszáradnak vagy elrohadnak akkor bizony a víz mennyiségével van a probléma. Néha túl sok, néha túl kevés, viszont fontos tudni, hogy nem mindegyiknek van ugyanannyi folyadékra és napfényre szüksége. Nem árt tehát először azt megnézni, hogy melyik fajtának mire van szüksége.

Használj aprított pisztácia héjat!

A pisztáciát szinte mindenki szereti, még a növények is. Ha elfogyasztottál egy zacskóval, akkor a héját nem dobd ki, ugyanis a virágok imádják, megmentik azokat az elszáradástól. Tegyél egy műanyag zacskóba pár darabot belőle, majd tört azokat darabokra. Az aprított héjat áztasd egy éjszakán keresztül, hogy azok megpuhuljanak, így magukba szívják a lehető legtöbb nedvességet. Ezt követően másnap keverd hozzá a növény földjéhez, a héjakban raktározott víz pedig folyamatosan nedvességgel látja majd el a virágodat. Emellett a pisztáciában rengeteg plusz tápanyag található, ami szintén értékes tápanyagokkal látják el azokat.

kiszáradt növény pisztácia héj

Átültetés

Van, amikor már csak az átültetés segíthet a kiszáradt növényeden. Ezt akkor érdemes megtenned, ha a növény már túl nagy a cseréphez képest, így nincs elegendő helye növekedni, a földjében nem lesz annyi nedvesség, ami megfelelő lenne számára. Ebben az esetben ugyanis sokkal nehezebben szívja magába a virág a vizet, ami miatt viszont kiszáradhat. Az átültetéssel ez a probléma megoldható, viszont még idejében kell megtenned.

Zuhanyoztasd le őket!

Amikor már úgy gondolod, hogy a növény kezd elszáradni és semmi sem segíthet rajta, akkor a legjobb megoldás, ha beteszed a zuhany alá és elárasztod vízzel. Ezt követően egy darabig hagyd ott és várj egy kicsit. Ha a leveleken már nincsenek vízcseppek, akkor már bőven elég volt neki a nedvesség. Csepegtesd le a felesleget, majd mehet vissza a helyére.

Oldalak