Amit az ágyneműk tisztításáról tudni kell

A tavaszi nagytakarítás során nem érdemes kihagyni az ágyat sem, hisz nem csak az ágyneműt, de a matracot is érdemes kitisztítani. Pár lépésben megszabadulhatunk a portól, sőt még a poratkákat is kiírthatjuk!

Ágyneműhuzatok

Az ágynemű huzatát hetente érdemes cserélnünk, hisz az izzadság és a nyál mellett az elhalt hámsejtek is könnyen bekoszolják az anyagot. A huzatok beszerzésekor érdemes a természetes, sűrű szövésű anyagokat keresnünk, hisz ezek jó nedvszívó képességgel rendelkeznek és a mosásuk sem okoz különösebb gondot. Arra figyeljünk, hogy a pamut, a selyem és a többi anyag eltérő hőfokot és mosási programot igényel!

Az ágyneműk

Kevesen tudják, hogy az ágyneműket is érdemes 2-3 évente átmosni, hisz sokszor ezek is szennyeződnek a huzaton át. Ha nem akarunk kisebb vagyonokat költeni a vegytisztítóra, akkor mossuk át otthon a párnákat és a takarókat. A mosógépet, a vegyszereket, az áztatást és a centrifugát azonban felejtsük el, hisz ettől csak összeáll a töltelék vagy filcesedik a gyapjú. A legjobb, ha a kádba kevés 25-35°C-fokos vizet engedünk, amit lanolinos illatosítóval, gyapjúra kifejleszett mosószerrel vagy samponnal elegyítünk. A gyapjúviasz azaz a lanolin például megóvja a gyapjút az igénybevételtől, de arra ügyeljünk, hogy ne tudjon túl sok vizet felvenni az ágynemű. A kellemetlen szagokat egy kevés 20 százalékos ecet segítségével is elűzhetjük. Az átmosás után hideg vízzel öblítsük le az ágyneműt, majd forgassuk és nyomkodjuk ki belőle a lehető legtöbb vizet. A dörzsölést és a csavarást kerüljük. A nedves ágyneműt árnyékos, levegős, párás helyen szárítsuk, a közvetlen hőtől és fénytől védjük, mert a bélés könnyen kiszárad vagy besárgul.

Fotó: bedroomfurniturereviews.com

Oldalak

  • 1
  • 2