Akvárium tulajdonosok, figyelem: így törődj halaiddal télen!

Egy szép akvárium valódi dísze lehet a lakásnak, de csak ha megfelelően gondozzák. Annak érdekében, hogy halaink télen-nyáron egészséges és vidám lakói legyenek otthonunknak, érdemes odafigyelni pár részletre lakóhelyükön. Hiszen ők is éppúgy igénylik az odafigyelést és a gondoskodást, mint a legtöbb háziállat, a hideg hónapokban pedig egy kicsit még jobban is. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet.

Mik az egészséges körülményeket biztosító akvárium ismérvei?

Attól függően, hogy mekkora akváriumod van, ezeket az alapvető körülményeket kell biztosítanod halaid számára:

Akvárium szűrő

Megfelelő akvárium szűrő nélkül könnyen elszaporodhatnak a vízben a káros baktériumok. Ez nemcsak elcsúfítja a látványt, hanem halaink számára is egészségtelen. Alapvetően kétféle szűrőtípust különböztethetünk meg attól függően, hogy az akváriumon belül vagy kívül található. Ezek eltérő működési elvvel üzemelnek és többféle szűrőközeggel rendelkezhetnek.

TIPP: A külső akvárium szűrők biológiai szűrőanyaguknak köszönhetően képesek olyan részecskék eltávolítására is, amelyekre a belső szűrők nem mindig. Így tovább maradhat tiszta a segítségükkel akváriumunk.

Megfelelő oxigénellátás

Ezt egy levegőztető készülék segítségével lehet a legegyszerűbben megoldani, ami oxigén befúvással gondoskodik a halak számára megfelelő körülményekről. Sokan azt gondolják, hogy a víz áramlásának biztosításával kiküszöbölték az oxigénhiány problémáját, ha azonban halaid rendszeresen úsznak a felszínre, vagy sok időt töltenek az akvárium pereme körül, gyanakodhatsz rá, hogy kevés az oxigén mennyisége.

aranyhal hal felszínre úszik akváriumban

Világítás

Ahogy az embereknek, úgy a halaknak is fontos a stabil bioritmus kialakításához a fény. Ha élő növényekkel telepítettük be akváriumunkat, megfelelő fejlődésük érdekében szintén fontos a világítás kérdése. Az édesvízi akváriumoknál általában a 6500 kelvin színhőmérsékletű lámpákat ajánlják, melyek biztosítják, hogy az alattuk nevelt növények természetes fényt kapjanak.

Elegendő búvóhely

A halak természetes közegének imitálása miatt rendkívül fontos, hogy elegendő búvóhelyet biztosítsunk számukra. Ezt megtehetjük növények, vagy akváriumi díszek telepítésével is.

Hőmérő

Halaink egészségének megőrzése érdekében alapvető kelléke minden akváriumnak a hőmérő is. Így láthatod, pontosan mikor van szükség a víz fűtésére.

Hogyan törődj halaiddal a téli hónapokban?

Gondoskodj a megfelelő vízhőmérsékletről!

Télen könnyen kihűlhet az akvárium vize még a fűtött lakásban is. Ha elutazol néhány napra és meg is kérsz valakit, hogy gondoskodjon a halaidról, amíg távol vagy, de kikapcsolod a fűtést, könnyen lehet, hogy megfáznak, mire hazaérsz. Hőmérő segítségével ellenőrizd a víz hőmérsékletét, és gondoskodj a megfelelő fűtő berendezés biztosításáról, ami képes ideális körülményeket nyújtani a kis uszonyosoknak!

Hogyan válassz fűtőt?

Az akvárium fűtő kiválasztásakor vedd figyelembe az akvárium méretét és a fűtőtest teljesítményét is. Érdemes automatát választani belőle, így előre beállíthatod, hány fokon szeretnéd tartani a vizet, a fűtő pedig csak akkor kapcsol be, ha a hőmérséklet ez alá csökken. Így a túlmelegítés is kiküszöbölhető, ami szintén káros lehet a halak számára.

Figyelj halaid helyes etetésére!

A halak túletetése és az emiatt bekövetkező elhízás nagyon káros lehet. Fontos ezért, hogy milyen táplálékot választunk nekik, ebből mennyit használunk és mikor etetjük őket. Utóbbinak azért van jelentősége, mert más háziállatokhoz hasonlóan megszokhatják, milyen időpontban kapnak enni, így ekkor aktívabbá válhatnak, azaz gyakrabban jöhetnek közel a vízfelszínhez.

akvárium aranyhal etetés szobában

A táplálék fajtája és mennyisége díszhalainktól is függ. Érdemes tájékozódni róla halfajonként, hogy mi a megfelelő számukra. Így télen-nyáron biztosíthatjuk ideális tápanyagbevitelüket.

Használj okos eszközöket!

Automata etető

Az automata etetők segítségével nemcsak az utazások kérdését oldhatjuk meg gyorsan, hanem azt is, hogy mikor és mennyit etessük halainkat. Típustól függően ugyanis beállíthatjuk, hogy az előre feltöltött tartályból milyen időpontban és mekkora mennyiséget szórjon az akváriumba. Ennek köszönhetően nyugodtan elutazhatunk akár egy hétre is, nem kell a szomszédra bízni őket.

Okos világítás

A világításnak fontos szerepe van az akváriumok életében. Általában napi 8-10 órányi fényre van szükség ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek bennük a növények és egészségesek maradjanak halaink. Mivel télen hamarabb sötétedik, illetve a lakásba is kevesebb fény jut, jól jöhet egy okos világítás. Ezt megoldhatjuk például egy időkapcsoló felszerelésével is, amire csak az akvárium lámpáját kötjük, vagy választhatunk eleve okos lámpát, amit akár telefonunkról is irányíthatunk.

aranyhal akváriumban oxigénellátás világítás

Hogyan állapíthatod meg, hogy megfelelnek-e az akváriumod körülményei a halaidnak?

Mindenképpen nézz utána az általad tartott díszhalfajok egyedi igényeinek. Többek között annak, hogy milyen táplálékra van szükségük, továbbá mi a megfelelő vízhőmérséklet számukra.

Ha megteremted az egészséges akváriumi környezetet, halaid télen-nyáron jól érezhetik magukat nálad. Ennek egyik fontos feltétele a megfelelő akvárium szűrő biztosítása, ami eltávolítja a káros anyagokat a vízből, így gondoskodva halaid jólétéről.

Fotók: Pexels /Kabita Darlami, Gabriel P/

Oldalak