Nem lehet megállítani az árdrágulást: idén még többet kell fizetnünk egy lakásért, mint tavaly

A GKI és a Masterplast 2021 decemberi kutatásából kiderül: a lakáspiac élénkülésének tendenciája az új esztendőben is folytatódik. Idén várhatóan még többet kell majd fizetnünk egy új ingatlanért, mint tavaly.

Megélénkült a használt lakások piaca is

A lakáspiac az élénkülés jeleit mutatja és ennek folytatódása várható a közeljövőben is, az országos és a fővárosi lakáspiaci index értéke egyaránt két és fél éves csúcsára emelkedett; a használt lakások árai a következő 12 hónapban 3-6 százalékkal, az új lakásokéi 7 százalékkal emelkedhetnek – derül ki a GKI és a Masterplast 2021 decemberi kutatásából.

A GKI negyedévente végez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezésére. A mostani kutatásban, amelyben 108 cég vett részt, a lakosság körében 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív véleménykutatás eredményeit is felhasználták. A felmérés szerint a használt lakások piaca – a 2020-as visszaesés után – 2021-ben ismét megélénkült.

A keresletet támogatja a közeljövőben tovább emelkedő lakossági jövedelmek és a gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak szóló kedvezmények. A kutatás szerint az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest alig változtak. Budapesten a panellakások esetében következett be javulás a kilátásokra, a családi házak esetében pedig némi romlás. A kutatás szerint Kelet-Magyarországon a társasházi lakásoknál változatlanok, a családi házaknál kissé romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a panellakások esetében váltak érdemben kedvezőbbé a várakozások.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2