Home&Design

100 megapixelnyi csoda a zsebedben - teszteltük a Huawei nova 5T-t

Ma már egy olyan világban élünk, melyben a fotózás meghatározza mindennapjainkat. A közösségi média - főként az Instagram - fokozatosan növekvő térhódításával párhuzamosan jelennek meg az egyre komolyabb teljesítményt nyújtó okostelefonok, melyek között érdemes válogatni, ha igazán magas minőséget szeretnénk kameraélmény szempontjából. Nemrég alkalmunk nyílt tesztelni a Huawei új készülékét, ami összesen 100 megapixellel garantálja a kifogástalan képeket. Bemutatjuk a nova 5T-t.

Huawei nova 5T

A közelmúltban mutatták be a Huawei legújabb okostelefonját, mely a nova 5T nevet kapta - ez kifejezetten találó, tekintve, hogy a modell öt kamerát kapott (négy hátlapi, egy szelfi), így garantálja a fotózás maximális szintre emelését. Ha még emlékszel, a gyártó idén márciusban megjelent csúcskészüléke, a P30 Pro szintén különleges volt kamerateljesítmény szempontjából, ám míg abban az 50-szeres zoom volt a nagy durranás, addig a nova 5T-ben inkább az az összesen 100 megapixel érdekes, mely lehetővé teszi, hogy profi képeket készíthess bármilyen körülmények között. A mobil számos jó tulajdonságot és funkciót kapott, de nem is szaporítjuk tovább a szót, jöjjenek a részletek.

Szerelem első látásra

Ahogy kicsomagoljuk a készüléket, a dobozban a szokásos tartalom tárul elénk: a repertoárban benne van maga a telefon, a SIM kártya tű, egy átlátszó tok, a töltő, valamint egy Lightning kábel (Jack átalakító). Első kézbevételkor feltűnt, hogy a mobil nagyon könnyű, tökéletesen elfér egy kézben, méretét tekintve is pont megfelelő (női szemmel nézve). Külsőre rendkívül elegáns, egyébként három színben elérhető: lila, óceán kék (ez volt nálam), illetve fekete.

Bekapcsolást követően végigmegyünk a hagyományos beállításokon - nyelv, régió, biztonsági részletek (ujjlenyomat, arcfelismerés - ezekkel egyébként később is foglalkozhatunk, nem muszáj rögtön az elején letudni) -, és létrehozhatunk magunknak saját Huawei azonosítót. Ez segítségünkre lesz a továbbiakban, nem kell mindenhova külön bejelentkeznünk, és védettebbé is válik ezáltal a készülék. Megjelenést tekintve: a főképernyőn a gyártó modelljeinél már megszokott dolgok szerepelnek. Láthatjuk a keresőt, alatta pedig ott vannak az alap alkalmazások, mint például a Zene, a Témák, az összes Google alapú applikáció egy mappában, a Play Áruház, a Beállítások és a Galéria. A képernyő legalján lévő appcsíkon a Telefon, az Üzenetek, a Google Chrome és a Kamera kapott helyet. Ha lapozunk egyet, a második oldalon további programokat találunk, melyeket úgy rendezünk a kijelzőn, ahogy szeretnénk. Mappába tömöríthetjük például a hasonlókat, ha hosszan rányomunk valamelyik alkalmazásra, majd a kívánt helyre mozgatjuk. Ha pedig a főképernyőn megnyitjuk a Témákat, számos lehetőség közül választhatunk. Változtathatunk a fő- és zárolt képernyős háttérképen, az ikonok nagyságán, de hozzáadhatunk saját témákat is a kínálathoz.

A Beállításoknál személyre szabhatjuk a hangvezérlést, megadhatjuk a csengőhangot, az egyes értesítési - és média hangokat, és persze a rezgéssel is játszadozhatunk. Szerintem az egyik legjobb beállítási lehetőség a telefonban az akkumulátor energiafogyasztásának optimalizálása. Ez azt jelenti, hogy három mód közül választhatunk attól függően, mennyi ideig szeretnénk még töltés nélkül használni a mobilt. A telefon teljesítményét tökéletesen tükrözi, hogy 25 százalékos töltöttségnél Teljesítmény módban 16 órát, Energiatakarékos módban 19 órát, Ultra energiatakarékos módban pedig 73 órát bír még a nova 5T.

A biztonságot illetően beállíthatunk ujjlenyomat azonosítót (a készülék oldalán helyezték el, ami egyébként nagyon kényelmes), arcfelismerést (gyors és precíz), illetve megadhatunk zárképernyő jelszót is - ez utóbbi főleg akkor hasznos, ha az előző kettő valamilyen oknál fogva nem működik. A gyártó korábbi modelljeinél sokan kifogásolták, hogy az arcfelismerő csupán az esetek 60 százalékában működött, de én a teszt során talán egyszer tapasztaltam, hogy sikertelen volt így a telefon feloldása, amúgy mindig rendben volt. Nyilván ezen is javítottak a múlt hibáiból tanulva.

Teljesítmény

A nova 5T papír szerint 22,5 W-os SuperCharge teljesítménnyel rendelkezik, így 30 perc alatt 50 százalékra felkúszik a töltöttség. Kicsit szkeptikusan álltam ehhez a ponthoz, de nem csalódtam, tényleg fél óra alatt több mint felére feltöltött úgy, hogy körülbelül négy százalékon dugtam be. Annak érdekében, hogy tényleg tesztelni tudjam, mennyit bír a kütyü, egyik hétvégén kimaxoltam, ahogy lehetett. Reggel levettem 100 százalékról, napközben szinte nonstop pötyögtem, fotóztam, videóztam, használtam azokat az alkalmazásokat, amik leginkább szívják - Facebook, Instagram például -, zenét hallgattam és telefonáltam is. Nap végén elég nagy meglepetés volt, hogy az akksi 43 százalékon volt. Engem ez meggyőzött.

100 megapixel gyönyör

Ahogy említettük, a nova 5T összesen öt kamerát - négy hátlapi, egy előlapi - kapott, melynek köszönhetően segít megragadni minden pillanatot, legyen szó nagy felbontású képekről, széles látószögről, portréfotózásról vagy szelfizésről. Az biztos, hogy a színvilága egyedülálló, szinte olyan a végeredmény, mintha filterrel készültek volna a felvételek. A minőség valóban magas, tapasztalatból tudom, hogy a készülék páratlanul éles és tiszta fotókat csinál, akár tájképeket lövünk, akár arcokat fényképezünk vele.

A 48 megapixeles főkamera 10-szeres zoomot kapott, ami ha engem kérdezel bőven elég, amennyiben általános, hétköznapi használatra van a telefonod. A mesterséges intelligencia által támogatott Super Night Mode az, ami még érdekes (főként a fotózás szerelmeseinek), ugyanis az intelligens fényérzékelőnek, kép-zajmentesítőnek, valamint hosszú expozíciós és stabilizációs technológiának hála elmosódás nélkül képes döbbenetes éjszakai képeket készíteni. Ha pedig szeretnéd kiemelni a részleteket, a Szuper makró lencsével megteheted, mely lehetővé teszi, hogy tökéletes közeli felvételt csinálj akár négy centiméterről. Manapság már odavagyunk a portrékért. A bokeh kamerával professzionális portréképek készíthetők minden szépségjegyet kiemelve. Végül, de nem utolsó sorban a 32 megapixeles előlapi kamera új szintre emeli a szelfizés élményét. (Itt megjegyezném, nagyon tetszett, hogy a szelfikamera nem hozza túl közel az ember arcát, inkább szélesebb látószögben fotóz, így sokkal előnyösebb és jobb lesz a végeredmény - legalábbis nekem ez pozitívum volt.)

A gyakorlatban

Gyorsaság

Az utóbbi időben jó pár telefon a kezembe került, és ami számomra az egyik legmeghatározóbb dolog, az a gyorsaság. Az, hogy ne kelljen várnom egy percet, mire megnyílik egy alkalmazás, vagy reagál a készülék az egyes parancsokra. Sok okosmobillal szerintem az a probléma, hogy kezdetben - még új állapotban - tökéletesen kiszolgálja az ember igényeit, de néhány hónap elteltével már nyoma sincs a maximális teljesítménynek. A nova 5T nyilván nem volt nálam olyan hosszú ideig, ezért utóbbiról nem tudok nyilatkozni, de tény, hogy a teszt során villámgyorsan működött minden funkció, nem volt akadozás vagy bármilyen gond. Egyedül a fotózásnál furcsa nekem, hogy miután lenyomjuk a gombot és megcsinálja a képet, még tartani kell néhány másodpercig az élesítés miatt. Talán ez az egyetlen kényelmetlenség, amit fel tudok hozni, de persze ez sem égető hiba, csak feltűnt, hogy hangyányit lassítja a kamerahasználatot.

Billentyűzethasználat

A telefon mérete tökéletes, és mivel én napjában sokat pötyögök, chatelek és ezek szinonimái, a másik fontos dolog számomra a billentyűzethasználat. Ez a készülék remekül elfér a tenyeremben, két kézzel szuperül lehet vele írni, de egy kézzel is komfortos (a villamoson és egyéb tömegközlekedési eszközön jól jön, ha a másikkal épp kapaszkodnom kell). Az eszköz alapvetően auto-correcttel működik, de ezt könnyen ki lehet kapcsolni - én megtettem, mert nem szeretem. A billentyűknél a hangulatjeleket is egyszerűen el lehet érni, így ez is ad egy plusz kényelmet az üzenetküldési élményhez. Szerintem az érzékelő is szuperül működik, szinte soha nem nyomtam mellé egyetlen gombot sem, pedig más telefonoknál amúgy hajlamos vagyok új kifejezéseket feltalálni.

Fotózás

Eddig csak írtam a fotózásról, de most megmutatom, hogyan nézett ki nálam a gyakorlatban az egyes kamerafunkciók használata. Igyekeztem mindegyiket kimaxolni, amennyire csak lehetett, így hoztam olyan képeket, melyek a főkamerával (és a 10-szeres zoommal), portré módban, illetve este, sötétben készültek, valamint természetesen a szelfizés sem maradt ki a repertoárból. Összességében azt tudom állítani, hogy meg vagyok elégedve a teljesítménnyel, a minőség egyértelműen viszi a prímet, a színek tekintetében van annyi észrevételem, hogy kevésbé kelt az összkép természetes hatást, illetve az alapbeállítások szerint az én ízlésemnek helyenként túlexponált, túl világos - de ezeket könnyen lehet orvosolni, ha változtatunk a beállításokon és igazítunk a képeken ezt-azt, szóval semmi pánik.

Főkamera (plusz 10-szeres zoom)

Az a 48 megapixel nem viccel. A főkamera több beállítással használható, attól függ, milyen minőségben szeretnénk fotózni. Én maxra nyomtam, kíváncsi voltam, mit tud az úgynevezett "MI Ultra Tiszta" funkció, és ahogy a mellékelt ábrák is tanúsíthatják, nem gyenge a dolog. Elképesztő képeket csináltam így, és bár alapvetően tájképekhez ajánlják, szerintem embereket épp annyira jó vele megörökíteni, mert nincs hiba a végeredményben.

Főkamera 48 megapixeles MI Ultra Tiszta módban:

A fenti képre PhotoScape-ben ránagyítottam 50-szeres és 100-szoros zoommal, hogy szemléltessem, mennyire jó a minőség:

  • az eredeti kép mérete 6000x8000-es volt, 18,9 MB.

Szintén főkamera, 48 megapixel, MI Ultra Tiszta mód - eredeti kép és 50-szeres nagyítás:

  • az eredeti kép 3762x5016-os méretű volt, amire PhotoScape-ben zoomoltam, az eredmény nyilvánvaló.

Bevallom, már a P30 Pro esetében is rácsodálkoztam az 50-szeres zoomra, de úgy tűnik, ez a nagyító funkció lesz a Huawei védjegye. Igaz, hogy a nova 5T-be csak egy 10-szeres verzió került, de azért szerintem ez is magáért beszél. Hogy őszinte legyek, én a hétköznapokban nem nagyon veszem igénybe ezt a módot, de bizonyos esetekben jól jöhet.

Portré (bokeh kamera)

Ha valami, akkor ez volt az abszolút kedvencem az összes kameramód közül. A készülék gyönyörűen fotóz portréban (egyébként inkább arcokat, ha tárgyakat szeretnénk a bokeh-val lőni, az nem hozza a várt eredményt, erre a célra személy szerint a sima főlencsét használtam 48 megapixeles, "MI Ultra Tiszta" funkcióval, azzal tökéletes volt). Tetszett, hogy remekül és hiba nélkül emeli ki a térből az alakot, ami egyébként ritka. A homályosítás mértékét kár, hogy nem lehet állítani, olyankor például jól jönne, ha portréban szeretnénk képet csinálni, de egy nevezetesség előtt állva a háttérből is többet akarunk mutatni. Ezt leszámítva tényleg csoda ez a kameramód. Valóban professzionális hatást kelt, mintha egy méregdrága géppel készítettük volna a felvételeket.

Éjszakai fotózás (Super Night Mode)

Én az éjszakai vagy este készülő fotókkal sokszor szkeptikus vagyok, mert szerintem egy igazán jó kép alapja a tökéletes fényviszony, amiről ugye ilyen körülmények között nem igazán beszélhetünk. Pozitív csalódás volt viszont, hogy a nova 5T-vel szuper felvételeket lőttem késő délután, valamint otthon, teljesen sötétben. Amint azt látni lehet, a minőség ugyanolyan kifogástalan volt, mint napközben.

Szelfi mód

Ahogy már említettem, nagyon tetszett, hogy az előlapi kamera pont tökéletes távolságban és látószögben fotóz, így nem hozza annyira közel az ember arcát, ezáltal kényelmesebb a használata. Színek tekintetében szerintem lehetne természetesebb, az én bőröm például a valóságban sokkal kreolabb, mint a képeken - ezeken szinte fehérnek tűnik. Nyilván a fényviszonyok is közrejátszanak, de tény, hogy az exponáláson lehetne egy kicsit javítani (szubjektív vélemény).

Hangteljesítmény

Végül még egy pár gondolat a hangteljesítményről: tudom, hogy a tiszta telefonálás 2019-ben már nagyon is elvárható, de azért kell róla beszélnünk, mert bizony még a mai okostelefonok között is bőven előfordul, hogy a hívások minősége sajnos nem a legjobb. Én személy szerint azért értékelem, ha az ellenkezője igaz, mert BKV-val járok, a régi villamosokon pedig sokszor egyáltalán nem hallom, mit mondanak nekem a kagyló másik végén. A nova 5T-t sem kíméltem, kipróbáltam metrón, buszon és más tömegjárművön is - nem csalódtam. Végre nem kellett leszállnom, hogy lefolytassak egy fontos beszélgetést. Az egyéb hangokról is csak azt tudom írni, hogy az ébresztés, a zenelejátszás, az értesítések és a csengés is kimondottan jó minőségű, és bár tudom, hogy lehet ezeket szabályozni, azért az is tény, hogy alapjáraton ha a legmagasabb fokozatra volt állítva például a médiahang, ha jött egy üzenetem Instagramon, az olyankor visszhangzott az egész lakásban. Úgy gondolom, ez is elég sokat elárul a minőségről.

Mit keres mindenki egy okostelefonban? Legyen gyors, megbízható, sokoldalú, készítsen jó minőségű fotókat, lehetőség szerint külsőleg is legyen elegáns és vonzó, férjen el a zsebben, mégis parancsoljon tekintélyt - ezek mind megvannak a Honor új csúcskészülékében. Teszt.

Fotók, leadfotó: Huawei, Femcafe/Huszár Bianka

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Árpa Attilára ismét rátalált a szerelem, valamint a boldogság. Ráadásul az is lelepleződött, hogy egy korábbi barátnőjével békült ki.
Lifestyle
A halálos betegségben szenvedő egykori ügyvéd állapota drasztikusan romlik, Karsai Dániel mégsem gondol arra, hogy feladja a küzdelmet.
Utazás
Nem árt képben lenni, hogy milyen változások vannak a Balatonnál. Bár most még túl kell lendülnünk egy hidegfronton, de utána indul lassan a szezon.