5 dolog, amit mindenképp tegyél meg, mielőtt belevágsz a lakásvásárlásba!

Saját ingatlanba költözni nem kis lépés, amit mindig nagy várakozás és tervezgetés előz meg. Sajnos azonban előfordulhat, hogy ezt az élményt olyan körülmények árnyékolják be, amik már csak a lakásvásárlás után derülnek ki. Hogy te még véletlenül se járhass így, összeszedtük, mikre érdemes figyelned, mielőtt letennéd a voksod álmaid otthona mellett.

1. Nézz körül a környéken!

Megvan a kiszemelt lakás, de a környék első blikkre nem a legbiztatóbb? Korántsem biztos, hogy baj van vele, de hogy megelőzhesd a későbbi kellemetlenségeket, érdemes lehet többször, akár különböző időpontokban is körülnézned arrafelé. Sétálj egyszer nappal, máskor pedig estefelé a ház környékén, de célszerű lehet hévégén is visszalátogatnod a kiszemelt ingatlanhoz. Így könnyen felmérheted, milyen az általános légkör a mindennapokan, és a későbbiekben sem érhet nagy meglepetés.

2. Beszélgess az ott lakókkal!

Hosszútávon nagyon fontos, hogy milyen az ingatlan közvetlen mikrokörnyezete, amiből a szomszédok is jócskán kiveszik a részüket. Hacsak nem tanyára költözöl, bizony nem árt, ha felméred a viszonyokat, egy kellemetlen, hangoskodó szomszédnál ugyanis kevés kiábrándítóbb dolog létezik. Ezt megelőzendő, próbálj beszédbe elegyedni néhányukkal, így - társasházi lakás esetén például - hamar kiderülhet, van-e gyenge láncszem a lakóközösségben. Az előző tulaj ebből a szempontból nem mindig a legmegbízhatóbb forrás, hiszen ne feledd, ő eladni akar, nem lelkizni.

3. Kérd el a számlákat!

Apropó, előző tulaj! Lakásvásárlás esetén természetesen nem csak az ingatlan vételárát kell szem előtt tartanunk, de a további fenntartási költségeit is. Ha a későbbiekben nem szeretnél horribilis közüzemi számlákkal szembesülni, nyugodtan kérd meg az eladót, hogy mutasson néhány csekket, vagy igazolást, így te is meggyőződhetsz róla, hogy a hirdetésben feltüntetett "alacsony fenntartási költség" pontosan mit is takar. Társasházi lakás esetén mindenképpen érdemes annak is utána járni, nincs-e tartozása a háznak, a későbbi pályázatokon (pl. panelprogram) való részvétel esélyeit ugyanis ez is nagyban befolyásolja.

4. Mérd fel az ingatlan állapotát!

És ha már költségek. Egy ingatlan megvásárlásánál mindenképpen bele kell kalkulálni az esetleges felújítási költségeket, bútorozatlan lakás esetén pedig akár a teljes berendezés árát is. Persze számos olyan, szabad szemmel nem látható hiba is előjöhet, mint például a falban lévő vezetékek-, vagy a lakás szigetelésének állapota, éppen ezért, ha komolyan érdeklődsz egy ingatlan után, mindenképpen körültekintően mérd fel annak állapotát. Persze, tudjuk, itt is előfordulhat szerelem első látásra, később azonban magas árat fizethetünk hirtelen döntéseinkért.

5. Kérd ki szakember véleményét!

Akár az ingatlan állapotáról, akár az értékéről van szó, ne sajnáld a pénzt egy szakember véleményére, a későbbiekben ugyanis sokszorosan megtérülhet. Egy ekkora kiadásnál ez már tényleg nem olyan nagy tétel, és sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad a jövőben, ha adsz a szavukra.

Menj biztosra! (x)

Hello Otthon – Lakást szeretnél vásárolni, de nem tudod mit kéne tenned, hogy biztosan álmaid otthonát találd meg? Tele vagy kérdésekkel, dilemmákkal, és nem tudod kihez fordulj segítségért? Az OTP lakáshitel felületén segítséget kaphatsz lakással kapcsolatos dilemmáid megoldásához.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!