Így ne! Ezek a leggyakoribb döntési hibák lakásvásárlásnál

Saját ingatlant venni szuper dolog, főleg, ha az első otthonról van szó. A legjobb mellett dönteni azonban korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Ha megfontolatlanul cselekszünk, nagyobb gondot vehetünk a nyakunkba, mint amit a saját kuckó öröme okoz, éppen ezért mutatjuk is, mik a leggyakoribb döntési hibák a lakásvásárlást illetően.

Szerelem első látásra

Meglátni és megszeretni. Ez a módszer sok esetben igen hatékony, egy új ruha, vagy cipő beszerzése azonban semmiképp sem hasonlítható egy olyan nagy volumenű döntéshez, mint egy ingatlan megvétele. Ilyenkor általában a lakás néhány olyan szembetűnő tulajdonsága idézi elő bennünk az "ezt kerestem érzést", amik hosszútávon talán kevésbé lényegesek (pl. egy kellemes olvasó sarok vagy a szép panoráma), míg az igazán fontos - és költséges részletek - rejtve maradnak. Fontos tehát, hogy ilyenkor próbáljuk meg reálisan szemlélni a dolgokat, és inkább ésszel, mint szívvel döntsünk.

Olcsó húsnak...

Persze lehet olyan szerencsénk, hogy igazán jó áron találunk rá álmaink otthonára, de nem baj, ha a túl alacsony ár azért kelt bennünk némi kételyt. Ilyenkor érdemes utána kérdezni, hogy nincs-e tartozás az ingatlanon, vagy szakemberrel méretni fel az állapotát, hiszen könnyen elképzelhető, hogy amit a lakás vételárán megspóroltunk, a későbbikben fellépő hibák vagy plusz kiadások miatt kell beleinvesztálnunk a projektbe.

A pénzügyeket illetően a másik leggyakoribb hiba pont ennek az ellenkezője, amikor magasabb áron kínálják a kiszemelt ingatlant, mint amit a pénztárcánk megenged. Ebben az esetben sem kell azonban elkeserednünk, hiszen ma már rendkívül jó előtakarékossági- vagy hitelkonstrukciókat is találunk a piacon, fontos azonban hogy mindezeket körültekintően és megbízható partnernél vegyük igénybe, akik megfelelő, személyre szabott pénzügyi tájékoztatást is tudnak adni a lehetőségeinkről.

Gondolj a jövőre!

Sokan esnek abba a hibába is, hogy nem gondolnak a lakás jövőbeni eladhatóságára. Érdemes lehet például előzetesen tájékozódni az adott település ingatlanárainak elmúlt években történő változásairól, így nagyvonalakban fel tudunk készülni rá, hogy 5-10 éven belül milyen arányban nőhet, vagy (rosszabb esetben) csökkenhet az ingatlan értéke.

Fontos szempont lehet az is, hogy ami nekünk maga a paradicsom, az lehet hogy a későbbi potenciális vevőket elbizonytalaníthatja. Ilyen lehet például egy kertkapcsolatos lakás, aminek persze megvan a maga hangulata, de azt is érdemes tudnunk, hogy a legtöbb vevő egyáltalán nem rajong a fölszinti ingatlanokért. Ha van rá mód, érdeklődjünk az ingatlan környezetét érintő változások után is, egy tervezett autópálya építés a kert végében ugyanis nem épp vevőcsalogató tényező.

Figyelj a részletekre!

Mint mindennek, a lakásvásárlásnak is megvan a maga pszichológiája. Ebben az esetben a leggyakoribb gond, hogy úgy érezzük, ha nem döntünk elég gyorsan, lemaradunk valamiről, amit a dörzsöltebb ingatlanosok a legtöbb esetben ügyesen ki használnak. Az "alkalmi vétel", csak "pár napig tudom csak tartani", "több komoly érdeklődőm is van rá", mind olyan bevett fogások, amivel a minél gyorsabb döntést szeretnék kicsikarni belőlünk, éppen ezért fontos, hogy ha ingatlanos segítségét kérjük, azt csakis megbízható partner által tegyük.

Válassz okosan! (x)

Hello Otthon – Lakást szeretnél vásárolni, de nem tudod mit kéne tenned, hogy biztosan álmaid otthonát találd meg? Tele vagy kérdésekkel, dilemmákkal, és nem tudod kihez fordulj segítségért? Az OTP lakáshitel felületén segítséget kaphatsz lakással kapcsolatos dilemmáid megoldásához.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!