Várandósság és bőrápolás - A szakértő segít

A gyermekvárás egy nő életének csodálatos időszaka, amely azonban számos, korábban ismeretlen kihívásokat jelenthet számára. A terhességgel együtt járó hormonális változások következményeként számos esztétikai probléma jelentkezhet, mely a bőr állapotát érinti. Kádár Júlia, egészségügyi szakkozmetikus elárulja, mire figyeljünk!

Várandósság és bőrápolás

Sok nő a terhesség kilenc hónapja alatt egészen kivirul, megszépül, míg mások korántsem problémamentes időszakként élik meg a babavárás hónapjait. Az anyasággal együtt járó változásokat ki könnyebben, ki nehezebben viseli. Kényeztető, pihentető ápolásokra, kozmetikai kezelésekre azonban minden kismamának szüksége van ahhoz, hogy a szervezetében végbemenő változások ellenére is szépnek és vonzónak érezze magát magát, és a szervezetét érő terhelést könnyebben bírja. A szülés utáni hónapokban pedig fontos az is, hogy a babával való örömteli foglalkozás mellett a fiatal édesanyának legyen alkalma kikapcsolódni, testileg és lelkileg feltöltődni, visszanyerni korábbi alakját, bőrének feszességét.

A kismamák ápolására a nyilvánvaló szükséglet ellenére a szépségipar ma meglehetősen kevés szolgáltatást kínál. Néhány szalon vagy spa kínálatában szerepel kismama masszázs, illetve baba-mama masszázs, és ezzel gyakorlatilag ki is merült az igénybe vehető kezelések köre. Tudni kell azonban, hogy a gyermeket váró és szoptató kismamák kezelése kiemelt odafigyelést igényel. Ápolásuk csak bizonyos előírások szigorú betartása mellett, és az ellenjavallatok hiánytalan ismeretében lehetséges.

Bőrápolás, napozás és táplálkozás

A terhesség alatt a testi higiénia mellett fontos az arc alapos tisztítása is. Nem szabad megfeledkezni a hidratálás fontosságáról! Naponta kétszer, reggel és este kenjük be az arcot és a test bőrét is megfelelő hidratáló készítményekkel. Kerüljük az erős napsütést, mert a babavárás időszakában az UV-sugárzás hatására sötét foltok jelenthetnek meg a bőrön, amelyek akár a szülés után is megmaradhatnak. A kismamák pihenjenek sokat, táplálkozásuk legyen kiegyensúlyozott és változatos, és fordítsanak nagy figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre is.

A leggyakoribb változások

A babavárás hónapjaiban a szervezetben lezajló átalakulások minden nőt máshogyan érintenek. Míg a hormonális változások hatására egyesek bőre szebb és feszesebb lesz, mint valaha, addig mások zsíros bőrrel, aknés tünetekkel, pigmentfoltokkal vagy éppen korábban nem jellemző bőrszárazsággal küzdenek.

A terhesség első három hónapjában a legintenzívebbek a hormonális változások, ekkor a szervezetnek hozzá kell szoknia az erősen megemelkedett ösztrogénszinthez. A második és harmadik trimeszter az elsőhöz képest sokkal nyugodtabb, még akkor is, ha a szervezetnek a terhességnek ebben a szakaszában olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a hátfájás, illetve a keringési zavarok, amelyek a lábak megdagadásához, ödémásodáshoz és súlygyarapodáshoz vezetnek. A negyedik és ötödik hónap általában zavartalanul telik, fizikailag és lelkileg is jól érzi magát a kismama. Ki kell használni ezt az időszakot a pihenésre, feltöltődésre, mert a terhesség utolsó hónapjai általában több kellemetlenséget is tartogatnak. A szülés utáni időszakban az újdonsült édesanyának általában tonizáló, drénező, fogyasztó kezelésekre van szüksége, illetve a szoptatás végeztével a mellfeszesítő kezelésére.

Fotók: lunatreatments.co.uk, familiesfirst.ie

Oldalak