Ezért fáj a fejed, ha túl szoros a copfod - És így enyhíthetsz rajta

„A szépségért szenvedni kell” – szokás mondani, de mi ezzel nem vagyunk hajlandóak egyetérteni. Miért kell, hogy ami jól áll, az adott esetben fájjon is? Vegyük például a szoros, magas lófarkat: az egyik legszexisebb frizura, de néhány órás viselése után már úgy érezzük, hogy szétrobban a fejünk. Ennek egészen tudományos magyarázata van, el is mondjuk, mi az.

Miért "fáj a hajad"?

A copf leggyorsabban elkészíthető frizura, ha reggel 3 perced van elkészülni, akkor tökéletes, ha éppen nem volt időd hajat mosni, akkor is megment. Ráadásul nagyon szexi, nem csak szerintünk, de a pasik szerint is. Csak az a lüktető fájdalom ne járna vele, amit a nap végén érzünk lófarok viselése után. Sőt, néha elég néhány óra is, hogy egészen kibírhatatlan legyen a sajgás.

Dr. Denise E. Chou, neurológus szerint ha összefogod a hajad egy copfba, kontyba, de akár még akkor is, ha póthajat kapsz, akkor a szálak húzni fogják a fejbőrödet. Ez önmagában még nem jár fájdalommal, csakhogy ez a minimális húzás aktiválja az érzőidegeket, ami kiváltja a fejfájást. Ezt cutaneous allodynia-nak nevezik, ami egyfajta érzészavar. Alapvetően a hajad összefogása nem kellene, hogy fájdalommal járjon, az agyad mégis így érzékeli, és ez generálja a migrént.

Ha kíváncsi vagy, mi a megoldás, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2