Fashion&Beauty

Teljesen más volt a szépségideál - ilyen nőre buktak a férfiak 60 éve

Kijelenthetjük, hogy már a 60-as években sem volt könnyű dolga a nőknek, amennyiben szerettek volna megfelelni a kor szépségideáljának. 2021-ben sem egyszerű a projekt, hála az Instagram fals, filterezett arcú ikonjainak, de hat évtizede sem volt sokkal barátibb a helyzet - pedig akkoriban még közösségi média sem létezett.

Ami régen vonzó volt - a 60-as évek szépségideálja

60 év nem tűnik annyira soknak, de ha azt nézzük, hogy például a divathoz és a szépséghez való hozzáállás mennyit változott, akkor mégsem kevés. Manapság sem egyszerű megfelelni a kor szépségideáljának - a közösségi médiának hála elszaporodtak a tökéletes, a való életben is filterekre hasonlító nők, akik sajnos nemcsak a virtuális térben retusálnak ezerrel, hanem képesek kés alá feküdni a hibátlan végeredmény érdekében. Hogy a férfiak buknak-e ezekre az "ikonokra", nos, azt mondanánk, fele-fele arányban. De mi volt a helyzet régen? Arra voltunk kíváncsiak, hogy a 60-as években milyen apróságokra - külső tulajdonságokra - buktak a pasik. Akkoriban divat volt még a természetesség? Mutatjuk, milyen ideálok voltak akkoriban napirenden.

Világos bőr

Annak ellenére, hogy a rasszizmus elleni küzdelem az 1960-as években jelentős eredményeket ért el, a reformokkal szemben a faji előítéletek még mindig túlsúlyban voltak. Ebben az évtizedben például a szépségversenyeken (Miss Amerika) nem indulhattak afroamerikai versenyzők, ez mind azelőtt volt, hogy 1970-ben Cheryl Browne (afroamerikai származással) Iowa állam képviseletében részt vett volna az említett megmérettetésen. Épp ezért, annak idején az egyik legvonzóbb dolog a világos bőr volt, a helyzet és az emberek hozzáállása a későbbiek folyamán persze fokozatosan javult.

Nagyon vékony testalkat

Az 50-es és a korai 60-as években a Marilyn Monroe-féle nőies idomok uralkodtak, az évtized második felében azonban átvette a teltkarcsú ideál helyét a nagyon vékony alkat. Ez a típus - főként a modelleknek köszönhetően - sokáig élt a köztudatban, mint követendő minta, ez az egyik dolog azonban, ami azóta rengeteget változott.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
A walesi hercegnét lassan többen szeretik, mint a brit királyi család összes többi tagja együttvéve, ez a nem épp elhanyagolható körülmény pedig egyre több fejfájást okoz az uralkodói párnak. Most...
Fashion&Beauty
A fesztiválon nem csupán a nemzetközi filmvilág krémje, de a 36 éves magyar színésznő, Trokán Nóra is tiszteletét tette.
Sztárok
Rónai Egos Húzós c. podcastjének pénteki adásában Oroszlán Szonja volt a műsorvezető beszélgetőpartnere, aki most korábban nem hallott magánéleti részletekbe avatta be a nagyérdeműt.