7 lépés, amivel megnövelheted ruháid élettartamát

Megunt és kidobásra ítélt ruháinkból hatalmas mennyiségű szemét keletkezik: Magyarországon 60-80 ezer tonnányit dobnak ki az emberek, és körülbelül a ruhák 90 százaléka kerül a hulladéklerakóba. Egyetlen póló előállítása 2700 liter vizet jelent, ez egy ember 2,5 év alatt elfogyasztott ivóvízmennyisége – világít rá az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kutatása. A Vanish 7 lépésben összegyűjtötte, hogyan növelhetjük ruháink élettartamát és mit tehet az átlag ruhavásárló azért, hogy a megvalósuljon a ruhák körforgása.

Viszonylag kevesen gondolnak arra, hogy a ruhásszekrényük tartalma is hatással van a környezetünkre. Olyan kis lépésekkel, mint a tudatos vásárlás és ruhaápolás, adományozás és csere-bere bárki tehet a bolygó védelméért különösebb energiabefektetés nélkül.

1. Légy tudatos!

Ez a felső valójában hiányzik a ruhatáradból, vagy egy kis boldogsághormon az, amire igazából vágysz? Kérdezd meg magadtól minden vásárlás előtt, hogy vajon hányszor fogod hordani ezt a darabot, hogyan illeszkedik a ruhatáradba, mely más ruhákkal fogod tudni párosítani. A random impulzusvásárlások helyett alakíts ki kapszulagardróbot, hogy minden ruhád variálható legyen egy másikkal. Ha valami mégsem kell, vedd a fáradtságot és mindenképpen vidd vissza – a pénzt is visszakapod és a bolygó is jól jár.

használt ruhák tudatos vásárlás

2. Szerezz be néhány örökké divatos, jó minőségű alapdarabot!

Figyelj a választott ruhák anyagának minőségére. Szekrényed alapdarabjai legyenek időtállóak és bírják jól a gyűrődést. Egy elegáns nadrág, egy blézer, egy farmer, egy fehér póló, egy sneaker meg egy csizma mindenkinek kell. Sok magyar tervezőcsapat készít kollekciót újrahasznosított, vagy csak természetes anyagokból, ha teheted válaszd ezeket, sokkal kényelmesebb is lesz viselni őket.

Lapozz a folytatáshoz!

Oldalak