Rosacea - miért alakul ki és hogyan kezeld?

Az úgynevezett rosacea egy olyan bőrprobléma, amely sajnos sok nő mindennapjait nehezíti meg. Kialakulásának több oka is lehet, a témát alaposabban szakértőnk, Dr. Solymosi Ágnes járja körül alaposabban a következőkben.

Tabuk nélkül - Dr. Solymosi Ágnessel

Esztétikai rovatunkat az a mindennapi igény hívta életre, hogy mi, nők szeretnénk minél tovább jól kinézni és ennek érdekében meg is teszünk mindent. Viszont, ha megkérdezik, mi a titok, a többség nem vállalja fel, hogy a harmincas évek közepétől bizony sokkal többet ér egy megfelelő kezelés, mintha kizárólag drága krémektől várnánk a megoldást. Ha velünk tartotok, mostantól tabuk nélkül beszélünk azokról a kezelésekről, amelyek valóban segítik megőrizni fiatalkori vonásainkat és amelyeket ma már a nők jelentős hányada igénybe is vesz. Ismerjétek meg a hosszan tartó fiatalság valódi titkait Dr. Solymosi Ágnestől, a G1 Intézet bőrgyógyász-kozmetológusától, aki a Femcafe is jelentkezik írásaival, de Instagram oldalát követve is naprakészek lehettek. Ne mondjuk azt többé egymásnak, hogy "oh, fogalmam sincs, mi az a hyaluron sav" és csak "hollywoodi sztárok kapcsán hallottam eddig a botoxról". Mert ez egyszerűen nem igaz. Bővebben itt olvashatsz Dr. Solymosi Ágnesről.

"Ha mindenki egyforma lenne, megszűnne a szépség."

(Charles Darwin)

Nem kell bort innod ahhoz, hogy rosaceád legyen

A hétköznapi nyelvben borvirágosságnak hívják az arc vörösödésével járó bőrbetegséget, melyet a bőrgyógyászok rozácea néven emlegetnek. A boriváshoz csak áttételesen van köze, és nem is mindenkinél: az alkoholt rendszeresen fogyasztók között gyakoribb, sőt, előbb-utóbb mindegyiküknél kialakul, ugyanakkor nem mindenki iszik alkoholt, akinek rosaceája van. Leggyakrabban középkorúaknál alakul ki. Igen gyakori megbetegedés, enyhe esetben értágulatok alakulnak ki az arcon, ami az orcák vörösségét eredményezi, súlyos esetben gyulladt, pattanásszerű elváltozások, akár gennyes hólyagok megjelenésével járhat.

Így alakul ki és ezek a tünetek

A tünetek kialakulásának hátterében igen gyakran a nyelőcső és a gyomor gyulladásos megbetegedései (reflux betegség, gyomor fekély, gyomorhurut) állnak. Ezen kívül számos helyi tényező, például egyes kórokozók – sarjadzó gombák, baktériumok, egy atkaféleség- megjelenése is szerepet játszik a kialakulásában. Jellegzetes, hogy napfény is provokálja a tüneteket - magyarázza a G1 Intézet szakembere.

Jó hír, hogy ma már kezelhető

Szakember számára a dignózis felállítása egyszerű, de ugyanakkor számos egyéb arcon jelentkező bőrgyulladástól el kell különteni ahhoz, hogy sikeresen kezeljék. Kezelésére súlyos esetben akár belsőleg alkalmazott gyógyszerek a hatásosak, külsőleg alkalmazott kenőcsökkel együtt. Az értágulatok kezelésére a lézeres eljárások kecsegtetnek a legjobb eredménnyel.

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak