Szakértő elárulja: minden, amit a ráncfelvarrásról tudni kell

Szakértőnk, Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista elárulja, mi is pontosan a "facelift", és milyen szerepe van a bőrfiatalításban.

Mi a facelift?

Az idő telik és maradandó nyomot hagy arcunkon. Az első két jel, amelyet észreveszünk, amikor a tükörbe nézünk, egyrészt a bőr feszességének csökkenése, amely az arc kontúrjának megereszkedéséhez vezet, másfelől pedig a ráncok és gyűrődések megjelenése. Ez a jelenség, amely a negyven év felett egyre csak rosszabbodik, a kollagén mennyiségének csökkenésével van összefüggésben. Ez a fehérje, amely a szervezetben szinte mindenhol, de elsősorban a bőrben található meg, biztosítja a szövetek összetartását, feszességét és rugalmasságát.

A kor előrehaladtával ennek a fehérjének a mennyisége csökken, így a bőr veszít feszességéből és a gravitáció hatására megereszkedik. Ezen kívül az arc zsírtartalma is csökken, a kialakult volumenhiány miatt pedig mélyedések jelennek meg rajta. Ennek kezelésére számos megoldás létezik, amelynek célja az arc megereszkedésének megszüntetése annak “visszaemelésével”, amelyet faceliftnek neveznek. A "szépség háromszögének" helyreállítása a legtöbb esetben sebészi beavatkozás nélkül is megoldható, de nagymértékű megereszkedés esetén lehet, hogy csak az arcfelvarrás segíthet.

Az elveszett volumen pótlása

A zsírszövet csökkenéséből adódó volumenhiány pótlásával és egyúttal megemelésével visszaállítható az arc fiatalosabb, harmonikusabb megjelenése.

Manapság az egyik leggyakrabban használt eljárás a hialuronsavas töltőanyaggal történő arcfiatalítás. A hialuronsav olyan 100% -ig felszívódó természetes anyag, ami az emberi bőr egyik alapvető alkotóeleme. Injekciós tűvel az arcba fecskendezve vizet köt meg, így megduzzadva képes kitölteni a volumenhiányos területeket, megemelni a megereszkedett arcot, feltölteni a ráncokat. Ezen kívül a bőrben a vízmegkötő képességéből adódóan biztosítja annak hidratáltságát, tónusát, rugalmasságát és puhaságát is.

A saját zsírral történő arcfiatalítás során, amikor a páciens saját, őssejtekben gazdag zsírját juttatják vissza a bőr alá. Egy olyan minimál invazív nem sebészeti orvos-esztétikai eljárás, amely során a test saját zsírsejtjeit fecskendezik vissza azokra a területekre, ahol volumenhiány jelentkezik az évek során (pl. orca, szemüreg, kézfej, fenék, mell), ráncos (pl. orr-száj közötti mély ránc, arc egyéb területei, mellkas) területeire.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: Dr. Parrák Zita

Oldalak

Szólj hozzá Te is!