Fashion&Beauty

Napsütés előtt anyajegyvizsgálat - miért fontos, mikor érdemes

Elérkezett a várva várt napos idő, de mielőtt óvatosan megmutatjuk bőrünket a napnak, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, hogy átnézze az anyajegyeinket. Hogy miért is fontos, az mindjárt kiderül.

Tabuk nélkül - Dr. Solymosi Ágnessel

Esztétikai rovatunkat az a mindennapi igény hívta életre, hogy mi, nők szeretnénk minél tovább jól kinézni és ennek érdekében meg is teszünk mindent. Viszont, ha megkérdezik, mi a titok, a többség nem vállalja fel, hogy a harmincas évek közepétől bizony sokkal többet ér egy megfelelő kezelés, mintha kizárólag drága krémektől várnánk a megoldást. Ha velünk tartotok, mostantól tabuk nélkül beszélünk azokról a kezelésekről, amelyek valóban segítik megőrizni fiatalkori vonásainkat és amelyeket ma már a nők jelentős hányada igénybe is vesz. Ismerjétek meg a hosszan tartó fiatalság valódi titkait Dr. Solymosi Ágnestől, a G1 Intézet bőrgyógyász-kozmetológusától, aki a Femcafe szakértőjeként mostantól két hetente jelentkezik írásaival. És ne mondjuk azt többé egymásnak, hogy "oh, fogalmam sincs, mi az a hyaluron sav" és csak "hollywoodi sztárok kapcsán hallottam eddig a botoxról". Mert ez egyszerűen nem igaz. Bővebben itt olvashatsz Dr. Solymosi Ágnesről.

"Ha mindenki egyforma lenne, megszűnne a szépség."

(Charles Darwin)

Anyajegyvizsgálat

A daganatos bőrbetegségek előfordulása az elmúlt évtizedben rohamosan növekedett. A rákos anyajegyek kialakulásának hátterében a genetikai meghatározottságon túl számos tényező játszik fontos szerepet. Az UV sugárzás napjainkban fokozott és emellett más környezeti hatások is jelen vannak. Közismert, hogy a gyermekkorunktól elszenvedett napfényártalom nem felejtődik el, sőt összeadódik, így felnőtt korunkra számos kellemetlen bőrelváltozás okozójaként szerepel, úgy mint korai ráncosodás, pigmentfoltok, de mindezek közül a legfontosabb a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulása.

Az emberi szervezetben előforduló összes daganatos betegségek közül az egyik legagresszívebb a melanoma. Gyakorisága a fehérbőrű populációban rohamosan növekszik, az összes daganat típus közül a legnagyobb mértékben.

A melanoma kialakulása szempontjából rizikófaktornak számít a világos bőr és hajszín, a családban előforduló melanoma, illetve a bőrön meglévő nagyszámú anyajegy. A rosszindulatú bőrdaganat kialakulhat már meglévő anyajegyből, vagy a bőr egy olyan területén, ahol korábban semmi nem volt. Ilyenkor a kezdeti stádiumban nehéz az elkülönítés az anyajegyektől.

A melanoma kezelésének leghatásosabb módja az időben történt felismerés és sebészi eltávolítás! Nem lehet elégszer hangsúlyozni az „időben” szót, hiszen a daganat agresszív tulajdonsága lévén korai stádiumban képes áttétek (távolabbi daganatok) képzésére, melyek kezelése kevés esetben eredményez teljes gyógyulást.

A rendszeres orvosi anyajegy vizsgálat és önvizsgálat lényegesen megnöveli annak esélyét, hogy a melanomát és más rosszindulatú elváltozásokat korán, időben ismerjünk fel. Fontos, hogy tudatosan irányítsuk egészségünket, és bízzuk tapasztalt bőrgyógyászra a baj megelőzését!

Mikor forduljunk bőrgyógyászhoz?

Tekintettel arra, hogy számos fórumon hangsúlyozzuk az egészségmegtartó magatartás fontosságát, szűrés jelleggel mindenkinek javasolt elmennie bőrgyógyászhoz. A vizsgálat során kitüntetett figyelmet fordítunk a rosszindulatú bőrdaganatok felismerésére, a rizikócsoport meghatározásra, de az egyéb nem rosszindulatú bőrelváltozások diagnózisa és akár eltávolítása is megtörténik ezen vizsgálatok alkalmával.

Emellett ajánlott az otthoni rendszeres önvizsgálat, mely során havonta, kéthavonta érdemes áttekinteni a bőrfelszínt. A meglévő anyajegyek változása esetén, vagy új képlet észlelése esetén azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz! A változások kiterjedhetnek az anyajegy méretére (rohamos növekedés), formájára (a korábban szimmetrikus forma aszimmetrikussá válása), színére (sötét fekete, vöröses szín megjelenése, esetenként a képlet világosabbá válása), a felszínének változására (kisebesedés, vérzés, kifekélyesedés).

Fontos, hogy bőrgyógyász szakorvoshoz forduljunk a fenti esetekben, de rendszeres időközönként is. A vizsgálatra számos módszer áll rendelkezésére a hagyományostól a legmodernebbekig, tapasztalata pedig nélkülözhetetlen a biztonsághoz, az időben felismeréshez.

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
Vannak köztük olyanok, amiket Vilmos neje eddig sem tehetett meg, némelyik tiltás azonban azután lépett életbe, hogy Katalin megkapta Károly királytól a walesi hercegné címet.
Sztárok
II. Erzsébet teljesen ledöbbent, amikor megtudta: Meghan Markle egy nagyon régi hagyományt tervez megszegni az esküvőjén.
Lifestyle
Bőrápolás tekintetében mindig az a legfontosabb, hogy megtaláld azt a rutint, ami a te bőrtípusodnak maradéktalanul megfelel, itt nem érdemes tippeket kérni a barátnőktől, mert valószínűleg nekik más...