Fashion&Beauty

Őszi kínzó kérdés: Miért van bojt a sapka tetején?

Lassan újra előkerülnek a szekrény mélyéről a sálak és a sapkák. De elgondolkodtál már azon, hogy került bojt a kedvenc téli fejfedődre? Nem pusztán egy divatos kiegészítő a pompon, és eredetileg nagyon is komoly okkal került fel a satyid tetejére.

Prémes, neon, csillogó, dupla, már mindenféle pompon megtalálható a sapkákon, és egyszerűen imádnivalóak. Ám a legtöbb embert nem érdekli, miért van ott. Csak felveszik a sapkát, mert meleg, puha az anyaga vagy szép a színe, és az már nem is számít, miért fityeg a tetején egy labda. Pedig külön története van a pomponnak, aminek megjelenését a történészek egészen i.sz. 790-ig datálják Skandináviával a viking korszakban. Ugyanis Freyr viking a béke, a termékenység, jólét és eső istenének is volt bojtja a kalapja, vagy sisakja tetején (nem tudni pontosan melyik). 1904-ben fedezték fel azt a szobrot a svédországi Rällinge farmon, Södermanlandban, ami ezt bizonyítja. Persze egyeseket nem a bojt sokkolt, sokkal inkább az, hogy az istent szoborformába öntve nemcsak pomponnal a sapkáján, hanem tekintélyes erekcióval ábrázolták. Hogy a kettő között van-e összefüggés, talán már sosem fog kiderülni.

Jöhet még néhány érdekesség a bojtról? Olvass tovább galériánkban!

A pompon szó eredetileg francia, és 19. század vége óta használják. Még Napóleon gyalogosainak is kellett bojttal ellátott sapkát viselni, amelynek színe különböztette meg azt, hogy a férfiak, mely osztaghoz tartoztak. A zöld az első századnál, világoskék a másodiknál, narancssárga a harmadiknál és lila a negyedik csapatnál szolgált, és így tovább. Sőt, a francia tengerészeknél még komolyabb funkciót töltött be: megelőzési céllal viseltek pompont, hogy az fogja fel az ütéseket, amikor hajó alacsony részein kellett szolgálatot teljesíteniük.
Kattints a további képekért!

Kattints a galériára!

A farmeredet nézegetve, tapogatva, egyszer csak az jutott eszedbe: mi ez az aprócska szegecs? Miért van ez itt? Mi célt szolgál? Talán évek óta emészt a rejtély, de most véget vetünk ennek. Itt vannak a válaszok a kérdéseidre!

forrás: theoutline.com, leadotó: 123rf.com

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
Azahriah zenéjét elemezték ki az RTL műsorában, de el lehetett csípni egy bizarr hozzászólást is.
Sztárok
Ugyebár Árpa Attila fog megküzdeni Brasch Bencével a Sztábox vasárnapi döntőjében.
Sztárok
Ördög Nóra már későn vette észre, hogy nagy hibát követett el.