Hogyan alakítsd ki a tökéletes bőrápolási rutint? - a tudatos skincare alapjai - interjú Liluval

Dél-Koreában már külön kultúrája van a tudatos bőrápolásnak, árnyait. Nem mindegy mivel és mikor ápoljuk arcunkat, hiszen idővel a bőrünk meghálája a megfelelő törődést. Hazánk egyik legelhivatottabb, tudatos bőrápolást népszerűsítő úttörőjének számít Lilu, aki most hiánypótló szakmai könyvvel jelentkezett. Erről, saját rutinjáról, valamint a bőrápoláshoz fűződő viszonyáról beszélgetett a Femcafe.hu-val.

Mi kell a bőrnek?

Sokáig az élt a köztudatban, hogy egy krém megbízhatósága az árcédulán lévő nullák darabszámában vagy a minél díszesebb csomagolásban keresendő, mostanra azonban már jól tudjuk, hogy az első és legfontosabb lépés a saját bőrünk minőségének megismerése – minden más csak ezután jöhet. A személyre szabott bőrápolási rutin kialakítása persze nem egyszerű, legalább annyira összetett feladat, mint egy önismereti tréning.

Sokszor már a bőrtípusok megállapítása is feladja a leckét, a bőrhibák felismerése és korrigálása pedig szélmalomharcnak tűnhet, a különböző hatóanyagokról és azok kombinálásáról már nem is beszélve. Laikusok és kezdő bőrápolók egy emberként kapnak a fejükhöz, mikor az interneten szörfölve először próbálnak tájékozódni a témában, és úton útfélen olyan kifejezésekkel találkoznak, melyeknek ezidáig még a létezésükről sem tudtak. Ám mielőtt még bárki azt gondolná, hogy a tudatos rutin kialakítása legalább egy félhavi fizetésbe kerül, van egy jó hírünk: ma már fillérekből is betárazhatunk az igényekre szabott legjobb kozmetikumokból. Ebben segít eligazodni Lilu, aki szenvedélyesen rajong mindenért, ami arcápolás, s öt évvel ezelőtt elindította a saját nevével fémjelzett YouTube csatornáját is. A népszerű műsorvezetőnő most előrukkolt Rutin – Tudatos bőrápolás az alapoktól című könyvével, célja pedig nem más, minthogy egy könnyen átlátható útmutatóval segítse a tudatos bőrápolás elsajátítását és a személyre szabott rutin kialakítását.

rózsaszín mosoly szőke nő szöveg

Többször elmondtad már, hogy a bőrápolás iránti szenvedélyedet édesanyádtól örökölted. Mindez csak érdeklődés szintjén mozog nálad, vagy tervezel esetleg komolyabban – akár szakmai szinten – is foglalkozni a témával?

Persze, már rengetegszer nekifutottam, már tudom is, hogy hova szeretnék menni. Csak a kisfiam mellett nem egyszerű: nem jár bölcsődébe, hanem mindig velem van, ráadásul a gyermeknevelésen kívül sok más munkám van. Az a tervem, ha jövőre óvodába megy, belevágok. Kifejezetten a bőrápolás, a skincare érdekel, a sminkelés része nem annyira.

Mi inspirált a könyv megírására?

Amikor elindult a Liluland, nagyon belevetettem magam a bőrápolás témába: az elmúlt öt évben megszámlálhatatlan kerekasztalt, podcastet és Instagram-élőt csináltam, melyek során a legjobb szakértőkkel beszélgettem. Aztán elindult a webshop, ahova én válogatom ki egyesével a márkákat, letesztelem, kiválogatom és berendelem őket. A társszerzőmmel, Gróf Anitával – akivel a Liluland első napja óta együtt dolgozunk – közösen ötleteltünk a könyvről. Természetesen szakmai lektorunk is volt, pontosan azért, mert nem végeztem iskolát. A könyvben leírt információk egyébként bárki számára fellelhetők az interneten, viszont szerettem volna, ha készül róluk egy átfogó és értelmezhető útmutató. Nagyon sokan például az Instagramon szerzik a bőrápolással kapcsolatos ismereteiket: ez egyfelől jó dolog, mert sok hasznos dolog található a közösségi médiában, azonban rengeteg helytelenséggel is összefuthat az ember. Emellett én még mindig nagyon hiszek a könyvben, mint médiumban, és annak létjogosultságában. Ez a könyv segít abban, hogyan alakítsunk ki egy rutint, ismerjük fel a bőrtípusunkat és azonosítsuk be a kezelendő bőrproblémákat.

Említetted, hogy a webshopra felkerülő termékeket mind teszteled. Van olyan szempont, amit ilyenkor mindig figyelembe veszel? Például, hogy vegán, illatanyag – vagy parabénmentes legyen...

Nem, mert míg egyesek bőrét irritálja az illatanyag, másokét nem. Én például semmilyen illatanyagra nem vagyok érzékeny. De a parabénnel sincs semmi baj, hiszen az egyik legjobb tartósítószer. Persze nagyon fontos feltüntetni, hogy mi van egy termékben, de szerintem a mentes dolgok mögött túl nagy a marketingfogás. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos például, hogy alapszinten mindenki tudja értelmezni a termékek INCI listáját (összetevőlista). Ismerje fel, melyik hatóanyag micsoda, való-e a bőréhez, és hogy nagyjából milyen arányban tartalmazza az adott termék.

Számodra mi az abszolút kedvenc hatóanyag?

Ez azért nehéz kérdés, mert ami nekem jó a bőrömre, nem biztos, hogy másoknak is jó lesz. A saját bőröddel te élsz együtt, te ismered és te tudod, hogy mire van szüksége. Milyen, amikor éppen menstruálsz vagy kevesebbet alszol; elég vizet iszol vagy nem vársz-e kisbabát, és a többi. Például, egy pigmentfoltos bőrnek teljesen más hatóanyagra van szüksége, min egy aknés bőrnek.

Elmondható, hogy a mostani húsz-harmincas korosztály sokkal tudatosabb a bőrápolás terén, mint anyáink ennyi idős korukban. Mit gondolsz, milyen irányba halad a hazai arcápolási trend?

Ma már sok internetes oldalon jön szembe ez a téma, ennek köszönhetően én azt látom, hogy egyre tudatosabbak vagyunk itthon is. Anyukáink korában még egy hasznos bőrápolási könyv is távoli dolognak számított, nem ez volt a prioritás. A közösségi médiának köszönhetően egyre több platform van arra, hogy szakértők és orvosok áramoltatni tudják az információt, és akit ez érdekel, ma már nagy tudásra tehet szert. Pár tíz évvel ezelőtt még divat volt, hogy azokat a termékeket vásároltuk meg, melyeket világsztárokkal reklámoztak. Ez a mai húszéveseket már egyáltalán nem érdekli. Ráadásul a fényvédelem fontossága mostanra mindenhol hangsúlyozva van, és tudjuk, hogy az UV sugárzás káros hatásai ellen meg kell védenünk a bőrünket – a húszas korosztálynak például eszébe sem jut, hogy szoláriumba menjen.

Tudatosan neveled erre a gyermekeidet?

Nem könnyű, de – pont a fényvédelem kapcsán – már megtört a jég, megadóan libasorba állnak és mindig bekenem őket. Tudom azt is, hogy a nagyobbik fiam, Dávid, már tudatosan erre fogja nevelni az ő gyermekét. Neki egyébként összeállítottam egy jó kamaszrutint: használ arclemosót, tonikot és egy hidratálót. Ezzel kordában tudjuk tartani a kisebb pattanásokat és a hormonok miatt változó arcbőrét.

A skincare mellett manapság az orvos-esztétikai kezelések és a plasztikai beavatkozások is egyre népszerűbbek. Te mit gondolsz ezekről?

Több mikrotűs kezelésen részt vettem, voltam lézeres pigmentfolt eltávolításon, valamint kipróbáltam a szálbehúzásos arcfiatalítást is. Szívesen kipróbálom az ilyesmit. A bőrápoláshoz hasonlóan az orvos-kozmetika is folyamatosan változik, fejlődik – néhány évvel ezelőtt még sokkal brutálisabbak voltak a beavatkozások, nem ennyire kíméletesek. Jó dolognak tartom ezeket a kezeléseket – persze csak mértékkel – nem szoktam semmire sem azt mondani, hogy soha. Bár van, ami nem tetszik – például a szájfeltöltés nem passzol az én ízlésemhez, de ez nem azt jelenti, hogy ne láttam volna szépet. Plasztikai beavatkozásban egyelőre nem gondolkodom.

A mai világban a változás az, ami globálisan összeköt minket. Ez az, amire még várnunk sem kell, hiszen a legújabb szépség-trendek kontinenseket átszelve, szinte azonnal nálunk is felbukkannak. Most megmutatjuk, milyen irányzatok formálják majd a szépség világát a következő 5 évben.

Leadfotó: Instagram/ lilugram

Oldalak