Nem csak kenhető, ehető: a kollagén szerepe a bőrfiatalításban

Szakértőnk, Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista elmondja, milyen szerepe van a kollagén fogyasztásának az öregedésgátlásban.

A kollagén az új superfood

A kollagén, amely a szervezetben természetes módon is megtalálható szerves anyag, egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint táplálék. Az élelmiszeripari cégek elsősorban állatok csontjából, porcából és bőréből vonják ki és dolgozzák fel, majd kerül ezt követően tovább többnyire por formában, drága protein szeletek és szépészeti italok, táplálékkiegészítők alapanyagaként további feldolgozásra. A kollagén tehát egy új szuper élelmiszer, melyet mindenkinek fogyasztania kellene, vagy csak egy új drága divatőrület?

Természetes fehérje

A kollagén nem csak az állatokban található, hanem az emberi test által is termelt természetes fehérje, ami a kötőszövet fő alkotóeleme. Megtalálható a csontokban, inakban, kötőszövetes szalagokban, hajban, bőrben, izomban és a vérerekben is. A szervezet a kollagént aminosavakból állítja elő, amihez fehérjében dús ételek fogyasztása és lebontása során jut. A kollagén előállításához ezen kívül szükség van még más táplálékforrásból származó anyagokhoz, nyomelemekhez is, mint például a réz, A- és C vitamin, valamint az anthocyanidinek nevű növényi pigmentek, amelyek mélyvörös, lila és kék színű gyümölcsökben találhatók (például áfonya, szeder és málna).

Az öregedéssel egyre kevesebb lesz a kollagén

Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb kollagént termel, ami ráncosodáshoz, a bőr megereszkedéséhez és ízületi problémákhoz vezet. Bizonyos életmódbeli tényezők is befolyásolják a kollagén termelést, így a felesleges cukor- és az alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt napozás és a dohányzás.

Miért van szükség a fogyasztására?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a szervezetünk kollagént termel, akkor mi szükség van annak fogyasztására? A válasz nem annyira egyszerű. Néhány szakértő azt állítja, hogy amikor kollagént fogyasztunk, az az emésztés során egyszerűen aminosavakra bomlik le és szívódik fel a bélrendszerből. Más szóval a kollagén fogyasztása nem különbözik más fehérjében gazdag ételek bevitelétől. A tény azonban az, hogy nem sokat tudunk a kollagén fogyasztásának valós hatásairól, mivel azzal kapcsolatban nem sok tudományos kutatás történt. A legtöbb ilyen tanulmány pedig inkább a táplálékkiegészítőkre fókuszált. Egy 2014-ben végzett kutatás például azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a kollagén-hidrolizátumnak a nők bőrére. A vizsgálatba 69 nőt vontak be, akik életkora 35 és 55 év között volt. A két vizsgált csoportól az egyik napi egyszer kapott nyolc héten keresztül kollagént, míg a másik placebot. Az első csoport a kontrollhoz képest a bőr rugalmasságának nagyobb mértékű javulásáról számolt be. Egy hónappal később pedig az idősebb hölgyek körében a javulás statisztikailag is jelentősebb volt. A bőr hidratáltságát illetően nem volt küldönbség a két csoport között.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotók: Dr. Parrák Zita

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!