Minek köszönhette csodás vonzerejét? Lehull a lepel Kleopátra szépségtrükkjeiről

Kleopátrát a történetírók többsége is páratlan, sugárzóan gyönyörű nőként festette le, s azóta megannyi modern műalkotás örökítette már meg egyedülálló, senki máséhoz sem fogható szépségét. Ma megoszlanak a vélemények arról, hogy miként is nézett ki valójában Egyiptom legendás uralkodónője, egy-két izgalmas szépségtrükkjét azonban már megismerte a világ.

Kleopátra parfümje

Kleopátra a historikusok és a művészettörténészek egybehangzó véleménye alapján is sugárzóan gyönyörű nő volt, jóllehet a tudósok ma már egyre árnyaltabb képet alkotnak Egyiptom hajdani uralkodónőjének külső megjelenéséről. Lehet, hogy az utolsó fáraó - aki egyébként Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosznak volt egyenes ági leszármazottja - mégsem volt olyan különleges szépségű nő, egyvalami azonban bizonyos: néhány szépségtrükkjét ma már ismerik a szakértők. Parfüme alapját a kutatók szerint például a mirha képezhette, amely egy Afrika szarván és az Arab-félszigeten honos fából nyerhető ki. Emellett olyan, napjainkban is használatos összetevők kerültek bele, mint az olívaolaj, a fahéj vagy a kardamom - írja a Múlt-kor. Az eredmény egyébként jóval ragacsosabb és sűrűbb, mint napjaink "modern", folyékony parfümjei, ugyanakkor kellemes, fűszeres illat jellemzi, amely a Hawaii Egyetem kutatócsoportja szerint tartósabb is, mint a kortárs illatszereké.

Robert Littman kutató egyenesen úgy fogalmazott, „ez volt az ókori Egyiptom Chanel No. 5-je”. A szakember így folytatta: „Micsoda izgalom egy olyan parfümöt szagolni, amelyet 2000 éve nem szagolt senki, és amelyet akár Kleopátra is hordhatott!” A hawaii tudósok sikerrel rekonstruálták az ókori Egyiptom közkedvelt illatait, ugyanakkor az továbbra is kérdés, hogy ilyesfajta parfümöt használt-e Kleopátra. Lehetséges ugyanis, hogy uralkodónőként speciális illatokat készíttetett magának, s nem ugyanabba az illatfelhőbe burkolózott, amibe a pórnép tagjai. Egyes leírások szerint Egyiptom legendás királynőjének saját parfümgyártó "üzeme" is volt - persze hogy mindez mennyiben felel meg a valóságnak, azt ma még nem tudjuk, s talán sosem fogjuk megtudni.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!