Minden gardrób alapdarabja: A kis fekete ruha

Coco Chanel óta a nők milliói esküsznek erre az egyszerű, de tökéletes ruhadarabra, ami sosem megy ki a divatból és mindig kifogásolatlan megjelenést kölcsönöz.

A kis fekete története

Az 1920-as évekig a fekete ruha szigorúan a gyász színének számított, így nem lehetett más alkalmakkor hordani. A viktoriánus korban vált a fekete a gyász színévé, a gyászoló özvegyeknek fekete ruhát kellett viselni két éven keresztül. De aztán jött Coco Chanel és mint sok mást, ezt a hagyományt is átírta. 1926-ban jelent meg a Vogue-ban egyszerű kis fekete ruhája, amely azonnal népszerű lett. Chanel a teljes társadalmat szólította meg vele; a gazdagoktól a szegényekig mindenki tudta viselni.

Ikonikus darab

A második világháború után ugyan hanyatlott ennek az ikonikus darabnak a népszerűsége, de a Dior divatcég New Look feketéje azért próbálta életben tartani. Akkoriban ez a ruhadarab a veszélyes nők öltözéke volt és igazán kihívónak számított.

Az igazi népszerűségét mégis Audrey Hapburn Givenchy ruhájának köszönheti, amit a híres Álom luxuskivitelben című filmben viselt. Ettől kezdve az elegáns és nőies megjelenés egyik alappillére lett, és népszerűsége a mai napig is töretlen. Azóta sok stílusváltozáson ment át, de a lényege örökre ugyanaz: egyszerre sikkes és elegáns, visszafogott és kihívó.

A következő oldalon végignézheted, hogyan változott az évtizedek alatt a kis fekete!

Fotók: pinterest.com, pcwallart.com, littleblackdress.co.uk, savoirflair.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!