Kipróbáltuk a jégszaunát!

Fázós vagy? Ki mernéd próbálni, hogy milyen, amikor lefagyasztanak mínusz 180°C-ra? Teszteltük a legújabb őrületet, a jégszaunát!

Amit a jégszaunáról tudni kell

A jégszauna vagy más néven a krioszauna a hideget, mint terápiás eszközt alkalmazza a gyógyítás, a szépség és a fogyókúra terén. A jégszauna a hagyományos szauna ellentettje, hisz a szervezet nem magas hőmérsékleten, hanem extrém alacsony hőmérsékleten (-120 -180 °C) dolgozik. A nagyon hidegben azonban nem kell attól félni, hogy „megfagyunk”, mivel a szaunában rendkívül száraz a levegő, sőt egy kezelés maximum 1-3 percig tart. A hőmérséklet 30 másodperc alatt fokozatosan csökken le a kívánt értékre, majd az elért hőmérsékleten a kért időtartamig változatlan marad.

Feszesít és a narancsbőr ellen is hatékony

Az 1980-as évek óta ismert kezelés Japánban hódított eredetileg, majd innen terjedt át Amerikába és Európába. Kezdetben csak a sportolóknál és az időseknél alkalmazták a kezelést, ami segíti a regenerációt és csökkenti a reumás panaszokat is. A bőrfeszesítő és fiatalító kezelés a narancsbőr elleni harcban is hatásos, sőt kezelésenként 500-700 kalóriától is megszabadít minket. Az anyagcserét és az endorfin termelését fokozó jégszauna nem csak a fájdalmat csökkenti, de a depresszió ellen is hatékony.

Személyes élményeim

A sárvári öt csillagos Spirit Hotel Thermal Spa-ban próbáltam ki a kezelést. Míg az előttem várakozók többsége félt a kezeléstől, addig én örömmel vártam, mivel imádom és jól is viselem a hideget. A kezelőszobába belépve kissé furcsa volt, hogy a fürdőruha mellé fel kell venni egy vastag, bundás mamuszt is a lábujjak védelmére. Az álló szoláriumra emlékeztető, bőrborítású gépbe beszállva a szerkezet egészen addig emelkedik, míg a fejünk végre kilátszik. A kézfejet érdemes kidugni, hisz az ujjak sokkal érzékenyebbek a hidegre. A száraz hidegből eleinte szinte semmit nem éreztem, csak a fehér, ködszerű levegő és a kijelző jelezte, hogy már javában a mínuszok felé haladunk. Mínusz 140°C-fokig szinte semmit nem éreztem, ám egy-egy befújásnál kicsit vacogni kezd azért az ember lánya. Egészen mínusz 175°C-fokig bírtam a kezelést, ami kifejezetten kellemes élmény volt, főleg mikor a meleg fürdőköpenybe burkolózva lassan újra begyorsult a vérkeringésem és éreztem, hogy feszesedett a bőröm.

Ha te is kipróbálnád a kezelést, nyomj egy lájkot és oszd meg a cikket!

A képek csak illusztrációk!
Fotók: aliimg.com, clockclusive.wordpress.com, wholebodycryotherapy.org

Oldalak