A japán nők eleganciája - mutatjuk, hogyan hordd tavasszal a kimonót

Színes, tekintélyes, hagyományőrző, elegáns - a japán kimonó az ázsiai nők kiváltsága, de te is viselheted, ha akarod. Tavasszal elfér a ruhatáradban egy különlegesebb darab, mutatjuk, hogyan hordd.

Kimonó divat

A kimonó összefoglaló nevén a japán nemzeti viselet. A szó eredetileg minden viselt ruhára használatos kifejezés volt, és csak később korlátozódott egy bizonyos ruhadarabra. Szabása kiterítve T betűt formáz, a nyugati kultúrkörben az ilyen fazonú ruhákat leginkább köntösnek nevezik. A legtöbb nyugati öltözéktől eltérően nem követi a test vonalát, formája inkább szögletes. Tradicionálisan a köpeny bal oldali végét hajtják rá a jobb oldalira (fordítva csak a halottak felravatalozásán szokás, élő személynek balszerencsét hoz).

Napjainkban a kimonó már kizárólag alkalmi viseletnek számít: a gyerekek a sichi-go-san (hagyományos templomi ünnepség) alkalmával viselnek csak kimonót. A felnőttek közül a lányok a Seijin-no-Hi (a felnőttkor elérkezte) alkalmával kapnak egy furisode nevű, kifejezetten hajadon lányoknak szánt, hosszú ujjú, díszes kimonót. Ezt leszámítva a ruhadarabot leginkább esküvőn, temetésen, teaceremónián szokás viselni. A kimonó nyári változata, a yukata nagyon népszerű viselet Japánban mind a mai napig, ugyanis kényelmesebb benne elviselni a hőséget.

Néhány divattervező - mint Mori Hanae -, illetve néhány kimonó gyártó cég - mint a Suzunoya - igyekeznek közel hozni a kimonót újból a fiatalokhoz, ezért elterjedtek az egészen modern minták is: leopárd-minta, Pucci-minta, illetve egyes Disney rajzfilmekhez dedikált kimonófestések is.

A modern kimonó

Napjaink kimonói már sokkal viselő-barátabbak múlt századi társaiknál. Ma már készülnek kimonók műselyemből, elasztánnal kevert selyemből, a mintázatokat pedig kézi festés helyett leginkább az anyagában szőtt motívumok, a kitöltő hímzés, esetenként a nyomtatott motívumok váltották fel.

A ma készülő darabok már mosógépben is moshatók, míg a régi típusú selymet egyáltalán nem érhette víz - ez az anyag elszíneződéséhez vezetett volna. A nagyon drága, kézzel festett kimonókat, ha folt esett rajtuk, teljes hosszukban folyó vízbe áztatták, ám ez legtöbbször csak halványított a folton, és azt nem távolította el.

Napjainkban számos használt kimonó piac és internetes bolt létezik, ahol régi, de pecsétes, esetenként szakadt kimonókat az eredeti áruknál vagy a tényleges értéküknél jóval olcsóbban be lehet szerezni.

A kimonó alapszíne és mintázata függött a társadalomban betöltött státusztól, és sokkal inkább az illető származását, mintsem ízlését tükrözte. A 20. században minden évtizednek megvolt a maga divatos motívum-rendszere, amely sűrűn visszaköszönt az akkoriban varrott darabokon.

Mai viselet

A kimonó rövidebb változatát önmagában, ruhaként viselheted, de a nyugati nő jellemzően nadrággal, farmeros outfittel hordja. Mutatunk néhány szett ötletet ezzel a különleges ruhadarabbal.

Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak