Vajon te szép vagy egy esztétikai orvos szemével? - Hitek és tévhitek a szépségről

Kit tartunk szépnek? Min múlik a szépség, és van-e valami titka? Mindannyiunk számára fontos, hogy annak tudjuk érezni magunkat, mert ez az önértékelésünkre is komoly hatással van. De vajon van-e valami különbség aközött, hogy mi mit látunk szépnek, és mit látnak azok a szakemberek, akik a szépészeti kezeléseket végzik? Szakértőnk, Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista elmondja, ha pusztán elméletben nézzük, ki tekinthető szépnek.

Mit látunk vonzónak?

Bereczkei Tamás evolúciós pszichológus és kutatócsoportja vizsgálataik során azt találta, hogy az emberek azt az arcot látják vonzónak, amelyik mentes a kirívóan egyedi vonásoktól, azaz az orr, áll, arccsontozat, fül stb. se nem nagy, se nem kicsi. Ennek az "átlagolt arcnak" a fő jellegzetessége a szimmetrikusság. A női arc esetében másik szempont még a fiatalabb megjelenés, amit vonzóbbnak tartunk. A fiatalságot tükröző vonások után a női nemi hormonok által meghatározott jellegzetességek a legfontosabbak. Az ösztrogén szintje határozza meg, hogy mennyire lesznek teltek az ajkak, milyen lesz az állunk és mennyire lesz csontos az arcunk. Elmondható tehát, hogy a férfiak elsősorban a nőies nőkhöz vonzódnak.

A szépség tehát egyrészt evolúciós szempontból fontos, hiszen a párválasztás során ösztönösen olyan társat keresünk, aki szimmetrikusságából és fiatalosabb megjelenéséből adódóan a legjobb génekkel rendelkezik az utódok nemzése és felnevelésének sikeressége kapcsán. Másfelől pedig a vonzó embereket általában kompetensebbnek és intelligensebbnek tartják. Ezt a jelenséget a pszichológiában halo-effektként ismerik. Nem véletlen, hogy általában a vonzó külsejű emberek többet is keresnek.

Hogyan befoyásolja mindezt az öregedés? Lapozz és kiderül!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!