Így lesznek igéző szempilláid: Tanácsok a nemzetközileg elismert szempilla artisttól

Horváth Anett többek között arról is beszélt nekünk, szerinte milyen a magyar nők szempillája.

Magyar siker

Horváth Anett mester szempilla artisttal, a The Lash Games 2018-as nyertesével beszélgettünk, aki Londonból hazatérve elhozta Magyarországra a Flawless Lashes by Loreta prémium szolgáltatását, oktatási módszerét és termékeit, melyek neki köszönhetően most már itthon is elérhetőek. Nemcsak a világsztárok, hanem mi is részesülhetünk abban a profizmusban, amely eddig csak a hírességek számára volt elérhető, és amely művészi szintre emelte a szempillaépítést. Anett számtalan sikert tudhat magáénak, októberben például a brit X Factorban is felkérést kapott, így ő készítette el Scarlett Lee szempilláját, aki végül a legjobb női énekesként lett második helyezett a döntőben.

Miért a szempillastylist szakmát választottad, mikor alakult ki ez a hatalmas szerelem?

Budapestről indult a karrierem. Miután végeztem a Corvin Köz Oktatási Központban, kozmetikusként dolgoztam, és mivel nagyon érdekelt a szempillaépítés, elvégeztem egy szempillakészítő tanfolyamot. Az elejétől fogva tetszett ez a terület, de akkor még mindenfajta kozmetikai feladatot végeztem. Londonba abszolút kalandvágyból költöztem, nagy vágyam volt ez az utazás és az azzal járó tanulás. Tudtam, hogy majd szeretnék visszajönni Magyarországra, de úgy gondoltam, hogy a kint szerzett tapasztalat hasznomra fog válni. Londonban már az első héten sikerült elhelyezkednem egy szalonban, ahol általános kozmetikusként mindennel foglalkoztam. Másfél év után úgy éreztem, váltanom kell, valami másra vágytam. Álláskeresés közben bukkantam egy szempillahosszabbító szalon hirdetésére, ahova jelentkeztem és a próbamunkám alapján felvettek. A szalonban nagyon jó szempilla stylistokkal dolgoztam együtt, akikkel eljutottam egy londoni beauty kiállításra, ahol élőben láthattam egy nemzetközi versenyt. A verseny atmoszférája teljesen magával ragadott, így itt kezdődött a „szempillás szerelem”. Ekkor határoztam el, hogy komolyabban elmélyülök a szakmában, és minden lehetséges tudást elsajátítok. Egy év múlva már én is indultam a versenyen. Ami semmit sem változott, az a tudásvágyam és a szakma iránti elkötelezettségem, mely azóta is töretlen.

Rengeteg helyen jártál, sok női szempillával volt már dolgod. Mit látsz világviszonylatban, mennyire vállalható a magyar nők szempillája?

Összességében azt mondhatom, hogy nagyon sokféle munkával lehet találkozni. A különbséget abban lehetne mérni, hogy egy szempilla mennyire tud egyedi lenni, mennyire illeszkedik a viselőjének személyiségéhez, saját stílusához, és a szempilla stylist mennyire veszi figyelembe a vendég egyéni adottságait. Ezt a fajta szempillaépítési technikát Londonban tanultam meg. Én ebben hiszek és azt szeretném, hogy Magyarországon is egyre több nő tapasztalja meg azt az érzést, hogy megdicsérik a gyönyörű szemét, tekintetét, és nem azt mondják neki, hogy milyen szépek a szempillái. Sok szép munkát látok, de könnyen el lehet rontani az összhatást például egy eltúlzott, túlhangsúlyozott pillával, ami lehet, hogy nincs összhangban az illető arcfelépítésével, egyéni természetes vonásaival, személyiségével.

Szerinted mi az, amit mi rosszul csinálunk, mitől válik előnytelenné a szempillánk?

Nem mondanám, hogy előnytelen, mert általában akinek van, elégedett a sajátjával, és sokszor fel sem merül benne, hogy lehetne sokkal inkább saját magához illő pillája. Sok vendégem meglepődik azon, hogy amikor először jönnek hozzám, nagyon sokat kérdezem őket, hiszen az egyedi szempilla megalkotásához szükséges, hogy minél jobban megismerjem az illető személyiségét is. Nekem ez természetes, viszont többen mondták, hogy korábbi szempilla készítés során nem ezt tapasztalták, nem volt igazán választási lehetőségük, legfeljebb a szempilla stílusába volt beleszólásuk (Classic, 2-3 D), ez pedig sokszor azt jelenti, hogy a szempilla stylist az adott stílushoz ajánlott, egyféle típusú szempillával dolgozik, és azt használja fel minden vendégéhez. Ez a gyakorlat mára már valamelyest változott, de én azt szeretném elérni, hogy a szempilla stylist a vendéggel közösen kialakítva, akár különböző stílusokat kombinálva alkosson személyre szabott pillákat. Ennek a fajta szempillaépítésnek megvan a speciális módszertana, melyet most már a Flawless Lashes by Loreta Akadémia egyedüli magyarországi trénereként itthon is oktatok. Talán közhelynek hangzik, de tényleg nincs két egyforma szem. Ez az egyik legszembetűnőbb egyedi meghatározónk. Így miért is lenne két egyforma szempilla?

Külföldön hatalmas tapasztalatot szereztél, 2018-ban te lettél a The Lashes Games nyertese. Mit láttál, milyen új technológiák vannak, és ezek mitől másabbak, jobbak mint amiket eddig ismertünk?

Ami nekem nagyon tetszett kint, hogy nagyon nagy a versenyszellem. Rendkívül innovatív a nemzetközi piac, mindenki a legújabb technikákkal igyekszik dolgozni, folyamatosan fejlesztik a termékeket. Nincs olyan nap, hogy ne lenne egy újabb fejlesztés, ne lehetne még jobbat alkotni. Kint például nem teszünk különbséget, hogy szenzitív, nem szenzitív vendégre ajánlott termék, mindenkinek a legjobb minőségű, legkevesebb allergén anyagot tartalmazó termékkel készítjük a szempilláját. Engem – többek között – ez a nagyon szimpatikus gyakorlat is magával ragadott. A versenyek mellett a hétköznapok is folyamatos kihívást jelentenek, mivel minden ember más, minden arcforma különböző. Van, akinek távol ülő szeme van, van, akinek mélyen ülő, minden arccsont, szemöldökcsont más. Minden vendég egy új munka, egy új lehetőség arra, hogy valami újat alkosson az ember. Szeretem ezt a változatosságot, ez az életem része.

Beszéltél arról, hogy amikor egy új ügyfél érkezik hozzád, sokat kérdezel, sokat beszélgettek. Hogyan kell elképzelni ezt a folyamatot, mikor egy új ügyfél érkezik? Mit csináltok?

Nagyon sok mindent figyelembe kell venni a folyamat során, ezért mindig kellő időt szánok a tervezésre. Ilyenkor egyrészt elmondom a véleményem, hogy én ránézésre milyen szempillát készítenék, majd a vendégemmel közösen összehangoljuk azt az ő kívánságaival, elképzelésével. Ebből születik meg a végleges koncepció. Fontos, hogy a folyamat elején megismertetem a vendégemet a lehetőségekkel, hogy mi mindent készíthetünk. Léteznek különböző szempilla méretek, hosszúságok, göndörségek. A korábbi munkáimról készült fotókat is megmutatom vendégeimnek, ezzel is segítve őket a döntésükben. Ha egy hasonló karaktert lát, jobban el tudja dönteni, hogy melyikkel tudna leginkább azonosulni. A vendégnek szintén lehetősége van a szempillák megtapintására is. Volt olyan, aki érintés alapján döntötte el, hogy szerinte mi állna neki jól. Meg szoktam kérdezni, hogy a hétköznapokban mennyire sminkeli magát az illető, használ-e rendszeresen szemhéjtust, szemhéjpúdert, szempillaspirált. Ezek mind-mind befolyásolják a kialakítandó stílust. Számtalan lehetőség van például bizonyos trükkökkel elfedni apró hibákat, vagy hangsúlyozni előnyös vonásokat. Ha például valaki nagyon hosszú szempillát szeretne, de nincsen elég nagy távolság a szemöldöke és a szeme között, akkor tudni kell, mekkora lehet a maximális hossz, hogy az még ne zavarja őt a hétköznapokon.

Ránézésre már látod, hogy kinek mekkora távolság van a szeme, szemöldöke között, vagy vannak speciális mérőeszközeid, amikkel beméred, mi lenne a legelőnyösebb a vendégnek?

Itt nincs szükség olyan speciális eszközre, mint például amikor egy szemöldököt készít egy tetováló. Különböző képzéseken megtanultam, hogy ránézésre megállapítsam, mi az, amit én szeretnék. A saját eredeti szempillahossz mindig meghatározó, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem rakhatunk fel a sajátnál sokkal hosszabb pillákat, mert az túlságosan elnehezíti, így tönkre is teheti az eredeti szempillát. Én méretezésnél a pupillák elhelyezkedéséből indulok ki, és nyitott szemmel berajzolok két kis pontot a szemöldökvonal alá. Ez lesz a kiinduló támpont, majd amikor a szem alátétet felragasztom, ehhez a ponthoz tudom viszonyítani a pontos méretezést, melyet az alátéten jelölök. Amennyiben a megálmodott stílus azt kívánja meg, a többrétegű szempilla egyes rétegeit szintén az alátéten jelzem. Nagyon kedvelt például a szemhéjtus hatású stílus, melyet csupán rétegezéssel épített szempillával érhetünk el.

Te egyedi termékekkel dolgozol, Magyarországon csak te alkalmazod őket. Miben más az a márka, amit használsz, mint a többi, amiket a magyar szempillások használnak?

Nekem az a tapasztalatom - és a nemzetközi gyakorlat is ezt támasztja alá - hogy a legszebb, legtartósabb szempillák az egy termékcsaládhoz tartozó kiváló minőségű alapanyagok használatával érhetők el. Nem szerencsés kölönböző helyekről, különböző márkáktól származó anyagokat használni, mivel sokszor kiszámíthatatlan, hogy mennyire kompatibilisek, nem is beszélve a minőség kiszámíthatatlanságáról. Én mindenkinek azt javaslom, hogy igyekezzen egyféle termékcsalád termékeit használni és ne kísérletezzen nem ellenőrzött forrásból származó különböző típusú termékekkel. A nem ellenőrizhető anyagokkal az a baj, hogy az alapanyagok bármikor változhatnak akár a minőség rovására. Nem mindegy például, hogy egy ragasztó esetében pontosan ismerem az anyag állagát, viselkedését, és mindig tudom, hogy ugyanúgy, ugyanannyi idő alatt fog ragadni, száradni, vagy minden tubusnál más lesz az eredmény. Fontosnak tartanám felhívni a figyelmet szintén arra, hogy a különböző márkáktól vásárolt, vagy ellenőrizetlen forgalomból származó termékek gyakran allergiás reakciót is kiválthatnak, ami kellemetlen nemcsak a vendég, de a szempilla stilyst számára is, hiszen a szigorú higiénés előírások betartása mellett felelősséggel tartozunk a vendégeink és saját magunk egészsége iránt. Amikor 2017-ben egy versenyen találkoztam a Flawless Lashes by Loreta márka termékeivel, és volt alkalmam tesztelni, egyből tudtam, hogy megtaláltam a tökéletest.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!