Hogyan hasznosítsuk újra régi farmerünket?

Épp a régi farmernadrágom vizsgálgattam, és arra jutottam, hogy ideje megválnom tőle. Ahogy egyre közeleg a tél, egyre inkább zavaró a sok lyuk a vékony szöveten.

Persze nehéz elszakadni az öreg ruhadarabtól, olyan, mintha barát, vagy családtag lenne. Mondjuk elég fura barát, nem hiszem, hogy a haverok örülnének neki, ha tudnák, hogy a nadrágomhoz hasonlítottam őket. Mindenesetre megszoktam a viselését, kényelmes.

A régi, tartós farmer viszont nem kimondottan passzol a mai „mainstream”-be, ugyanis a pamut nem túl környezetbarát anyag. Meglepő? A gyártására gondolok. Körülbelül 3500 liter vízre van szükség alig fél kiló pamut előállításához. A Wikipédia szerint a világ művelés alá vont földterületeinek 2,5%-a gyapotot terem, ami több mint bármely más kultúrnövény esetében.

Akárhogy is, minden farmerem „életében” eljön az idő mikor elrongyolódik,  és csak dobozok kitömésére lehet használni a maradványaikat, ha valami törékenyt kell szállítani. Környezetbarát szigetelőanyagnak is kiváló volna, tetőket, és falakat szigetelni, de azért ennyi ruhát én sem selejtezek le. 

Apám régen levágta a farmerje szárát, és rövidnadrágként hasznosította újra.

Itt van még néhány felhasználási terület kinőtt farmereknek:

-          - Ha még nem teljesen használhatatlan, gondold meg, hogy jótékony célra felajánlod!

-          - A levágott szárakat homokkal feltöltve kiváló huzatfogó párnákat kapunk, ajtók, ablakok szigetelésére.

-          - A feldarabolt szövet kötözésre is alkalmas lehet.

Nem túl izgalmas megoldások, ugye? Angolul azért elég sok linket találhatunk, ami témába vág, és nem is kimondottan a farmerek megsemmisítéséről, sokkal inkább lehetséges újabb felhasználási területekről szólnak:  lábtörlő, tolltartó, kártyatartó, bevásárlószatyor, szerszámtartó, laptoptáska, kutyakabát

Kész szégyen, hogy a férfiak sosem tanulnak meg varrni, aki mégis tud, azt még cukkolják is vele a haverok. Igazából nagyon hasznos tudás, az újrahasznosítás kapcsán pedig kiemelt jelentőséget kap.

Csináltatok már valami érdekeset régi nadrágból?

 

Oldalak