Ezért lett gyűrűsujj: ez az oka annak, hogy a 4. ujjunkon viseljük a karikagyűrűt

Az ókorig vezethető vissza, hogy a 4. ujjunk gyűrűsujjként vált ismertté, és hogy a legtöbben ezen az ujjon hordják a jegy- és karikagyűrűt.

Így lett gyűrűs ujj a gyűrűs ujj

Ennek a hagyománya az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, a BBC szerint a régészek találtak olyan hieroglifákat, amelyek azt bizonyították, hogy a menyasszonyok már akkor gyűrűt viseltek. És arra, hogy miért pont a 4. ujjunk lett a kiválasztott, van egy igen megható magyarázat. „Az ókorban azt hitték, hogy a bal kezed ujjában egy ér van, amely egyenesen a szívedbe fut” – magyarázza Bernadette Chapman, a brit Esküvőszervezők Szövetségének alapítója. Természetesen a szívet akkoriban az érzelmeink középpontjának tartották. Ezért az ókori Rómában ezt az eret vena amorisnak nevezték, ami azt jelenti a „szeretet ere”.

gyűrűs ujj története

Az emberi testről szerzett ismereteink azóta természetesen sokat fejlődtek, hiszen tudjuk, hogy nincs ilyen erünk. Persze azzal is tisztában vagyunk, hogy a szív a vér pumpálásának szerve – de ez nem akadályozott meg bennünket soha, hogy továbbra is romantikus, érzelmi kontextusban beszélgessünk róla. Ráadásul még mindig a negyedik ujjunkon hordjuk a jegygyűrűt.

Neked feltűnt már, hogy a trónörökös le sem veszi kisujjáról a feltűnő darabot?

Leadfotó: Pexels

Oldalak