A szakember megmondja - kell-e pihentetni a körmünket géllakkozásnál?

Szakértőnk, Markó Fanni legújabb írásában kifejti, érdemes-e pihenőt tartani néha géllakkozás esetén. Többek között kitér a tévhitekre és arra is, miért nem célszerű gondolkodás nélkül otthon, DIY módon nekiesni a manikűrkészítésnek.

Markó Fanni - műkörmös szakértő

Már gyerekkoromban tudtam, hogy a körmözéssel szeretnék foglalkozni. A keresztanyám a mai napig körmösként dolgozik, neki köszönhetem a szakmám szeretetét. Emlékszem, ott ültem mindig nála, és így, autodidakta módon tanultam meg tőle a körömkészítés fortélyait. Az alapképzés után eljártam különféle tanfolyamokra, hogy bővítsem a tudásom. Mindenkinek megvan a kedvenc területe a szakmában, nekem ez a géllakkozás és a porcelánnal való munka. Még többet itt olvashatsz rólam!

Géllakk

A géllakk már évek óta hatalmas trendnek örvend, ha körmözésről van szó. Rengeteg nő preferálja ezt a tartós megoldást, mert hosszabb ideig fent marad, nincs rá gondunk, nem veszi el sok időnket, ráadásul nagyon természetes hatást kelt, egyáltalán nem tűnik műnek. Számos változatát kérhetjük, tehát játszhatunk is vele, nem unalmas. Sokan akár otthon, DIY módon maguknak is elkészítik, de ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a megfelelő eszközökkel és technikákkal essünk neki a projektnek. A témában gyakran felmerül a kérdés, hogy célszerű-e szünetet tartani néha és úgymond pihentetni a körmeinket. A következőkben műkörmös szakértőnk, Markó Fanni erre ad választ.

Tartós és egyszerű megoldás

Aki rendszeresen lakkozza a körmét, annak egészen biztosan fontos, hogy tartós körömlakkot használjon a művelethez. Csakhogy ilyet nem feltétlenül könnyű találni, sok tartósnak hirdetett lakk ugyanis silány minőségű és az első napon lepattog. Persze vannak trükkök, sőt, adott esetben inkább szükséges lépések, amik fontosak ahhoz, hogy a lakk sokáig fent maradjon. És vannak olyan megoldások, amik valóban tartósak és egészen biztosan nem fognak lepattogni hetekig. Természetesen a géllakk az, amivel hetekig nincs gondod, csak a lenövésre kell figyelni. Legtöbb esetben ezt profira szokták bízni, de ha nagyon elszánt vagy és sok a szabadidőd, valamint bele tudsz fektetni egy nagyobbacska összeget, akkor akár magadnak is megtanulhatod elkészíteni.

Rengetegszer találkoztam a munkám során ezekkel a mondatokkal a vendégeim szájából: "pihentetni kell a körmeimet", "pihentessük, mert egy éve nem lélegzett már". Szeretném most kicsit ezt a témát kifejteni nektek, hogy mit is kell tudni a körmök pihentetéséről.

A köröm változása a géllakk után

Először is, miből áll a köröm? A körömlemez egy elszarusodott élettelen szövet, szaruképződmény, elhalt hámsejtek lapszerűen, lemezesen egymáshoz tapadó tömege, így az sem lélegezni, sem pihenni nem tud. Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy géllakk/műköröm eltávolítása után rendkívül vékony lett a körömlemezük, akár fájdalmas, hideg-melegre érzékeny, pirosas színű lett a körmük. Ez a probléma sajnos nem az anyagtól (géllakk, zselé, porcelán) jelenik meg, hanem a szakszerűtlen eltávolítás miatt. Tehát, ha a körmös csiszológéppel esik neki minden anyag leszedésnél a körömlemeznek, vagy nem megfelelő erősségű kézireszelőt választ és túlreszeli, esetleg a vendég magának szeretné leszedni feszegetéssel a körmeit, valóban elvékonyodik a körömlemez, hiszen a rétegvastagságából veszít.

Sokan egyszer járnak így, és ezután elkönyvelik, hogy a géllakk/műköröm viselés tönkreteszi a körmöket, ezáltal ha viselik is, ügyelnek arra, hogy pár hónap után pár hét "pihentetési szünetet" tartsanak. Ennek a pár hétnek semmi értelme, ugyanis a körömlemez nem tud regenerálódni, és mivel nem élő szövet, nem fog újravastagodni sem. Ha valóban azt szeretnénk, hogy a körmünk teljes épségben tündököljön, ahhoz körülbelül fél év szünet szükséges, hiszen az idő alatt nő le teljesen az elvékonyodott rész. Ezt én csak akkor ajánlom, ha utána már a vendég nem szeretne semmilyen műkörmöt/géllakkot viselni. Annak semmi értelme, hogy fél évig "pihentetjük", majd újrakezdjük a géllakkozást, műköröm építést.

A zselé is megoldás lehet

Sajnos nagyon sok olyan vendéggel találkozom, aki tanácsot szeretne kérni tőlem, hogy mit csináljon körmeivel. Egy másik körmös szétreszelte, fájdalmas és folyton betörik/beszakad. Megkérdezik, milyen erősítő lakkot ajánlok rá, meddig pihenjen és ezekhez hasonlók. Erre én csak azt tudom mondani, hogy furcsán hangzik, de rakasson a körmére zselét, hiszen akkor nem fog fájni a körömlemez, lesz egy vastagsága a körmének, nem fog minden egyes mosogatásnál/érintésnél fájni és növessze le az elvékonyodott részt így.

Szakértőnk, Markó Fanni ezúttal az otthoni körmözés témáját járja körbe, elárulja, hogyan fogjunk bele a DIY technikába, ha a kialakult helyzetre való tekintettel semmiképp nem tudunk szakemberhez fordulni. Cikkünkből az is kiderül, milyen tipikus hibákat kell kerülnünk, melyek többet árthatnak, mint használnak az ápolás, újraépítés, géllakkozás során.

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!