Féljünk-e a naptól? Hogyan védekezzünk ellene?

E cikk írásakor, itt az igazi nyár, végre! Talán egy kicsit túl meleg is van ezen a héten. Aki teheti, menekül a városból, lehetőség szerint a vízpartokra. Azonban ilyenkor nyár elején az ultraibolya sugárzás tiszta időben igen erős! Nagyon sokat hallani a napsütés káros hatásairól. Mi az igazság? Féljünk-e tényleg?

Tabuk nélkül a G1 Intézettel

Esztétikai rovatunkat az a mindennapi igény hívta életre, hogy mi, nők szeretnénk minél tovább jól kinézni és ennek érdekében meg is teszünk mindent. Viszont, ha megkérdezik, mi a titok, a többség nem vállalja fel, hogy a harmincas évek közepétől bizony sokkal többet ér egy megfelelő kezelés, mintha kizárólag drága krémektől várnánk a megoldást. Ha velünk tartotok, mostantól tabuk nélkül beszélünk azokról a kezelésekről, amelyek valóban segítik megőrizni fiatalkori vonásainkat és amelyeket ma már a nők jelentős hányada igénybe is vesz. A G1 Intézet szakembereinek segítségével számos tabutémát járunk körbe. Ne mondjuk azt többé egymásnak, hogy "oh, fogalmam sincs, mi az a hyaluron sav" és csak "hollywoodi sztárok kapcsán hallottam eddig a botoxról". Mert ez egyszerűen nem igaz.

"Ha mindenki egyforma lenne, megszűnne a szépség."

(Charles Darwin)

A napozás korai és késői következményei

A napozás azonnal jelentkező, mindenki által jól ismert káros hatása a napégés. Világos bőrtípusúak, különösen a déli órákban nagyon rövid idő alatt leéghetnek, amit számos egyéb tényező – meglévő bőrbetegség, egyes gyógyszerek szedése – is fokozhat.

Késői következményei a rendszeres napozásnak a bőr idő előtti öregedése, illetve a bőrdaganatok kialakulása. A legsúlyosabb bőrdaganat, a melanoma kialakulásában a napégések számának fontos szerepe van.

Akkor mit tegyünk? Töltsük a pincében a nyarat? Nincs több strandolás, vízisportolás?

Nem. Védjük magunkat! A napon töltött idő előtt, közben és utána.

Fényvédelem

Hathatós, folyamatos fényvédelem javasolt a korai és a késői napártalmak ellen egyaránt.

A déli órákban nem szabad tartósan a tűző napon tartózkodni! Ezt nagyon sokszor hallani, de alapszabály.

A megfelelő ruha viselése nyújt biztos és teljes védelmet, kétség kívül. Manapság már a legkülönbözőbb speciális ruházatok állnak rendelkezésre mindenféle szabadidős tevékenységhez. A vízisportot kedvelők különösen erős UV sugárzásnak vannak kitéve a nyílt vízfelületen, amelyről a fénysugarak vissza is verődnek, így fokozva a napsugárzás erősségét. Számukra már olyan fényvédő ruházatok is elérhetők, melyek anyagába külön fényvédő anyagokat építenek, így nyújtanak fokozott biztonságot.

Fényvédő krémek használata javasolt a szabad bőrfelületek védelmére. Válasszunk modern, magas faktorszámú terméket! Ezeket célszerű naponta többször is a bőrre kenni, különösen vízparton, strandolás vagy sportolás közben.

Ugyanakkor ne higgyük, hogy ha egyszer bekentük a bőrünket, akkor minket már nem érhet baj! A déli nap kerülése, a ruházat viselése alól a fényvédő krém használata nem mentesít, azt csak kiegészíti!

Kisgyermekek védelme különösen lényeges: a déli napon tartózkodás tilalmát, a lenge ruha viselését esetükben nagyon komolyan kell venni! Ugyanis egyrészt bőrük sokkal érzékenyebb, sérülékenyebb, másrészt a gyermekkorban elszenvedett napégések a későbbi bőrdaganat kialakulásának kockázatát tovább fokozzák.

A szem megfelelő védelme is nagyon fontos: jó minőségű napszemüveg képes kivédeni az UV fény szemet károsító hatását.

Van dolgunk napozás után is!

Vizsgáljuk át bőrünket! Önvizsgálatot havonta, nyáron gyakrabban érdemes végezni.

Azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz, ha a bőrön bármilyen új növedék, anyajegy jelentkezik, egy meglévő megváltozik, vagy viszket, esetleg kisebesedik és nem gyógyul - hangsúlyozza Dr. Holló Péter.

Rendszeres bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat javasolt azoknak, akiknek sok anyajegy van a bőrén. Ezt évente legalább egyszer, nyár végén különösen érdemes elvégeztetni.

Ne feledjük, hogy csak a korai felismerés és a szakszerű gyógyítás ad esélyt egy bőrbetegség vagy bőrdaganat végleges gyógyítására, ami így legtöbbször csak egy egyszerű és gyors műtéti eltávolítás.

Időben forduljunk a szakemberhez!

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak