A divatipar árnyoldala: te tudod, hogy hogyan készülnek a ruhák, amiket vásárolsz?

A Fashion Revolution Week hívószavai 2022-ben a PÉNZ/DIVAT/HATALOM – e tematikát a jelenleg is zajló ukrán háborús helyzet miatt a Fashion Revolution Hungary kiegészíti a BEFOGADÁS/TÁMOGATÁS/SZOLIDARITÁS jegyében megvalósuló programokkal és aktivitásokkal.

Fashion Revolution Week

Az FRW a világ legnagyobb divataktivista mozgalmát tömörítő kampány, amely minden évben az indiai Rana Plaza textilgyár összeomlásának évfordulója köré szervez hétnapos akciót. Idén a kampány április 18-24. között zajlik, legfontosabb célja pedig, hogy a divatrendszer újragondolására ösztönözzön egy igazságos, méltányos, fenntartható jövő érdekében a társadalom és a bolygó számára.

Az aktuális téma alapja, hogy a mainstream divatipar a munkaerő és a természeti erőforrások kizsákmányolására épül. A gazdagság és a hatalom kevesek kezében összpontosul, miközben a növekedés és a profit mindenek felett áll. A nagy márkák és kiskereskedők túl gyorsan túl sokat termelnek, így a túlfogyasztás mérgező körforgásába juttatva az embereket. Eközben a ruháinkat készítő emberek többsége nem kap elég fizetést ahhoz, hogy kielégítse alapvető szükségleteit.

divatipar árnyoladal divat fashion

A Fashion Revolution arra szólítja fel a világ polgárait, hogy együtt álljanak ki egy forradalmian új divatrendszerért, inspirálják a tervezőket, segítsék a gyártókat, hogy fenntartható megoldásokat találjanak. Fontos továbbá, hogy a ruhákat készítő dolgozók a megfelelő bérezés mellett humánus munkakörülmények között dolgozhassanak, a fogyasztók pedig kellő mennyiségű információk birtokában legyenek ahhoz, hogy mérlegelhessék vásárlási döntéseiket és megvizsgálhassák ruháik valódi értékét. A Fashion Revolution arra buzdítja a divatforradalomban részt venni kívánó polgárokat, hogy írjanak a helyi politikai döntéshozóknak a kifogásolt kérdésekről, követeljenek nagyobb átláthatóságot a divatellátási láncban, támogassák az úttörő kisvállalkozásokat stb.

Az Ukrajnában dúló háborús helyzet miatt a FRW-kel kapcsolatos előzetes programtervezetet a Fashion Revolution Hungary csapata újragondolta annak érdekében, hogy támogathassa a szomszédos országból menekülő édesanyákat és gyermekeiket. Számukra nyitott műhelyek formájában kreatív foglalkozásokat szerveznek, továbbá olyan eseményeket hívnak életre, amelyek lehetőséget biztosítanak a donációra is, támogatva ezzel az itteni megélhetésüket..

Mutatjuk, hogy milyen programokkal készülnek. Lapozz!

Oldalak