Csíkok - Mikor állnak jól?

Idén tavasszal a csíkok némileg újraértelmezve, de ismét a középpontba kerülnek. A legtöbb nagy márka a színek merész kombinálására buzdít minket, így ez ennek a mintának az esetében sem lesz másképp.

A színek gyakran eltérnek egymástól akár egy ruhadarabon belül is, de ne ijedjünk meg, csak legyünk tisztában vele, milyen alkathoz milyen irányú és színű sávok passzolnak, tehát mikor is áll jól a csíkozás.

Klasszikus darabok
Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a klasszikus, letisztult formákról sem. Amennyiben alkalmi viseletként gondolunk a csíkokra, próbáljunk megmaradni a fekete-fehér vagy egy kevésbé élénk színkombinációnál. Amikor egy elegánsabb eseményre igyekszünk, egy ilyen kiegészítő is elegendő lehet.

Színek, de kinek?
A csíkokkal óvatosan kell bánnunk, főként, ha élénk színek is felbukkannak egy-egy ruhadarabon. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy az ilyen mintázatú ruha lényege a hangsúlyozás és a figyelem felkeltése. Átlós vonalazást viselhetnek a kicsit teltebb hölgyek is, hiszen így elterelődik a figyelem a kényesebb helyekről, mint például a deréktájék, így egy színesebb darab is bekerülhet a kollekcióba. A hosszanti sávok optikailag hosszabbítják, míg a széltében csíkos darabok szélesebbnek láttatják viselőjüket. Ezért fontos tisztában lennünk azzal, hogy melyik testrészünket szeretnénk hangsúlyozni és melyiket elrejteni a világ elől.

A csíkok helyzete is segít kiemelni vagy eltakarni. Például ha vízszintes vonalazású egy ruha, de a derék vonal kimarad, akkor így a kényes terület hangsúlytalanná válhat. Ugyanez vonatkozik arra, ha az oldalán csíkos egy ruha. Amennyiben egy világos darab oldalszegélye sötét, ez is segíthet abban, hogy optikailag vékonyabbnak látszódjunk.

Szabályszegő vonalak
Idén szembesülnünk kell vele, hogy ezeket a szabályokat sokszor megszegik a piacra dobott kollekciók. Akár egy ruhadarabon belül is váltakozhat átlós, hosszanti, cikk-cakkos és széles csíkozás. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de ha ismét odafigyelünk adottságainkra, illetve a kihangsúlyozni kívánt területekre, akkor a merész összeállításokkal sem lőhetünk mellé.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!