Fashion&Beauty

Nem ördögtől való dolog: minden, amit a botox kezelésről tudnod kell

A botoxról sokaknak a mimikátlan, mű megjelenés jut eszébe. Ám ezzel a kezeléssel (ha nem visszük túlzásba), nagyon szép, természetes eredményeket érhetünk el. Dr. Gyöngyösi Nóra PhD. bőrgyógyász kozmetológus szakorvos meséli el, hogy mit kell tudni a botoxról.

Mit kell tudni a botoxról?

A botulinumtoxin egy baktérium által termelt anyag, mely csak azon a területen hat, ahová beadjuk. A megcélzott izomrostok működését gyengíti, hiszen az agyunk és az izomrostok közötti kommunikációt tudja befolyásolni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy azok a megcélzott mimikai izmok, melyek túlzott működése vezet a ráncok kialakulásáért, nem lesznek képesek bizonyos mimikai mozgásokat végrehajtani. Gyakorlatilag olyan, mintha a ráncolást végző izmaink ellustulnának. Ha mondjuk csinálsz felüléseket a hasadra, akkor megerősödik az izom, ha pedig botoxolsz, akkor egyre gyengébb lesz az izom és egyre kevésbé akar majd működni.

botox kezelés esztétikai beavatkozások bőrápolás

Nagyon fontos, hogy ez reverzibilis, azaz a hatása elmúlik. Ha mégsem akarjuk folytatni, akkor vissza fog térni a korábbi mozgás, tehát a ráncok is meg fognak jelenni, ezért a fenntartáshoz ismételni kell bizonyos gyakorisággal. Régen azt mondtuk, hogy 3 havonta ismételjük a kezelést, manapság az a javaslat, hogy nem minden esetben 3-4 hónap, az életmódtól, és egyéni sajátosságoktól is nagyban függ. Valakinek tovább bírja, sőt, az is lehet, hogy kicsit visszajön az a mozgás, de az nem olyan zavaró. Ha valakinek párszor történik ilyen beavatkozás, és aztán nem szeretné folytatni valami miatt, akkor sem lesz rosszabb az állapot. Ha abbahagyjuk, akkor is egy kissé kedvezőbb helyzetből indulnak a mimikai ráncok. Továbbá a tűszúrás hatására még egy kis kollagénindukció is lesz a bőrben. Tehát több szempontból is anti-aging hatású. Nyilvánvalóan nem szabad túlzásba esni: nem túl nagy mennyiségben és nem túl gyakran végezzük, véleményem szerint a mimika enyhítése a cél, nem a mimikátlanság elérése.

Rengeteget változott az elmúlt években

Kicsit természetesebb eredményre törekszünk, mint mondjuk 15-20 évvel ezelőtt, mikor elkezdtünk ezzel az anyaggal foglalkozni. Most már inkább csak modulálunk vele. Ez azt jelenti, hogy gyengítem az izom működését, de nem teljesen bénítom meg. Vagy nem is azért adom a botoxot, mert azt akarom, hogy a páciensnek ne legyen mimikája, hanem mondjuk szeretnénk vele szemöldököt emelni, vagy szeretnénk a szemöldök formáját változtatni, szeretném vele kinyitni a tekintetet. Tehát nagyon sok apró változást tudunk előidézni vele az arcnak a mimikájában.

előtte utána botox kezelés

Régebben több negatív példát láttunk, és azt, hogy mennyire természetellenes tud lenni egy arc. Hozzá kell tenni, hogy a rossz példáknál nemcsak a botox eredményét látjuk, hanem már egy kombinációt: túlzó plasztikai beavatkozások, műtétek, töltések eredményeit, melyet nem feltétlenül hialuronsavval végeznek. A jól végzett botox egy természetesebb dolog, ami szinte észrevehetetlen. Véleményem szerint jobb megőrizni egy természetes állapotot, ilyen szempontból sokkal jobb, ha időben kezdjük el, és ez tényleg egy prevenció. Nem javasolt akkor elkezdeni botoxoltatni, hogyha már nagyon mély ráncaink vannak, persze akkor sem késő, de fiatalabb korban azért eredményesebb.

Lapozz, mutatjuk, hogy mikor érdemes elkezdeni botoxolni, kinek nem ajánlott és hogyan zajlik a kezelés.

Oldalak

Fashion&Beauty