Fashion&Beauty

Az illatok világa: hogyan válasszunk illatot az évszakok szerint?

Az illatok meghatározó részét képzik az érzékelésünknek. Sokszor észre sem vesszük, hogy milyen erősen hatnak ránk, hiszen a legtöbb esetben a tudatalattinkat szólítják meg. Ezért egy illattól kellemesen, de kifejezetten frusztráltan is érezhetjük magunkat. Milyen illatokat érdemes tehát például az évszakokhoz rendelni annak érdekében, hogy kellemesen érezzük magunkat?

Hűsítő illatok a nyárra

A kánikulában egyértelműen a hűsítő, főleg citrusos, fás illat típusokat érdemes viselnünk. Ezeket az illatokat ugyanis triplán olyan hűsítőnek fogjuk érezni, mint az édes, „nehéz” illatokat. Például a nagyon émelygős vaníliát a tudatunk és az érzékeink kevésbé fogja hűsítőnek gondolni. Ez azért lehetséges, mert a tudatunk automatikusan érzéseket, szituációkat és képeket társít a különféle illatokhoz. Egy erős vaníliaillat sokunkban a meleg kürtös kalács vagy épp a forró karácsonyi vaníliás csiga képét juttatja eszünkbe. Vagyis semmiképp sem a hűsítő szellőt vagy tengert. Ellenben egy citrusos illatról leginkább a koktélok, a savanyú érzés frissítő hatása és persze a citrom lédús hidegsége az, ami eszünkbe jut. Tehát már pszichésen is sokkal hűsítőbbnek fogjuk érezni.

Virágos és gyümölcsös illatfelhők a tavaszra

A tavasszal együtt mi is kicsit újjáéledünk. Szinte azonnal energiával tölt fel minket az első igazi napsugarak látványa, a fű serkenése és persze a madarak csicsergése. Ez az érzés pedig a tavasz bőségének ígéretével is összefügg. A virágos és a gyümölcsös illatok duplán friss és üde érzést keltenek bennünk, ami által még jobban rá tudunk hangolódni a tavaszra. Próbáljuk ki, milyen finom illata lehet a cseresznyevirágnak egy parfümben, vagy hogyan hat ránk tavasszal az üde teafa illatorgiája! A napfény illatát is becsempészhetjük ilyenkor az illatok közé. A barack és az alma talán pont az érésük végett sokaknak a napsütést juttatja eszébe.

Fűszeres, fás és csonthéjas illatok az ősz beköszöntével

Az ősz tulajdonképpen igen gazdagon jellemezhető illatügyileg. Már nem nyár, mégis számtalan olyan gyümölcsöt ilyenkor szednek le, amit a nyár érlelt, és sok virág is nyílik még ilyenkor. Még nem tél, mégis sokféle olyan csonthéjas és fűszer jellemzi, ami a karácsony zamatos illatainak ígéretével kecsegtet. Ebből a szempontból az ősz kivételesen különleges. Választhatunk mély, édes, fás és fűszeres illatokat. Például olyan típusúakat, amelyekben a keleties hatás keveredik a finom édessel és egy kis borsos-citrusos felhanggal. A Chanel N°5 például sokaknak lehet egy olyan őszi illat, amiben még ott a nyár és a tavasz, ugyanakkor előrejelzi az ősz és a tél közeledtét is.

Édes, fűszeres és zamatos illatok télre

Télre már csak a pszichénk miatt is érdemes a kifejezetten édes, melegséget sugárzó illatok felé fordulni. Ugyanis általuk sokkal melegebbnek érezzük még a kabátunkat is. A kakaó, a méz, a vanília vagy a fahéj tökéletes illatjegyeket adnak erre az időszakra. Meghitté teszik a hangulatunkat, felkészítenek lelkileg az ünnepekre és segítenek elmélyülni.

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
Aligha akad olyan eszköz, amivel 100 százalékos biztonsággal megelőzhető egy autólopás, ugyanakkor érdemes megismerni a rablók módszereit, hogy felismerjük, ha esetleg belefutnánk egy csapdájukba....
Home&Design
Úgy érzed ideje beújítani pár őszi lakberendezési kiegészítőt? Mutatjuk a jelenlegi kedvenceinket.
Fashion&Beauty
Nyáron sokan visszatérnek egy régi szabályhoz: ha kisüt a nap, világosítsd a hajszínedet! Éppen emiatt idén is kialakulóban van egy hajtrend, ami biztosan közönségkedvenc lesz: ez pedig a kaliforniai...