Fashion&Beauty

Az elegancia az egyszerűségben rejlik - Ezt vallja egy igazi Dior-nő

A Dior hatalmas mérföldkő előtt áll. Hamarosan új tervezőt köszöntenek a ház élén, a köztes időben pedig az alkalmazottakra van bízva, hogy továbbvigyék a márka szellemét. Addig is nézzük meg, honnan indult ez a történet és ki is volt Christian Dior.

1946. december 16-án, pontosan 69 évvel ezelőtt lázban égett a világ, hogy Christian Dior megnyissa üzletét a nagyközönség előtt. Ekkor még senki sem sejtette, hogy a nagy múltú divatház mára sem veszít fényéből, és világhírű divatbirodalommá növi ki magát. Ahogy sajnos azt sem lehetett sejteni, hogy a tervező számára sajnos a siker csúcsán ér majd véget a nagy álom.

A kezdetek

Dior 1905-ben született a normandiai Granville-ben egy jómódú családban. Apja a családi hagyományokat vitte tovább, egy tisztítószerekkel foglalkozó gyáros ember volt. Édesanyja egy elegáns finom hölgy, aki a későbbi években is fia legfőbb inspirációjául szolgált. Békés, nyugalommal teli gyermekkora volt a tervezőnek, imádta a szülőházát és rengeteg időt töltött a család kertjében, ahol kialakult a virágok iránti szenvedélye. Az I. világháború befejeztével a család Párizsba költözött, ahol édesanyja kérésének eleget téve Dior diplomáciai pályára készült, de magával ragadta a „dühöngő” 20-as évek hangulata, az Art Nouveau, a zene, az irodalom, a festészet, ezért félbehagyta tanulmányait.

Híres művészek vették körül

1927-ben nyitotta meg galériáját, ahol az idő közben megismert művész barátok festményeit állította ki, mint például Pablo Picasso, Christian Bérard és Salvadore Dali. Eleinte jól ment az üzlet, de az 1929-es gazdasági világválság és Dior betegeskedései miatt kénytelen volt felszámolni a galériát. Tragédiák sorozata árnyékolta be az addigi nyugodt és kiegyensúlyozott család életét. Apja tönkrement, a család teljesen elszegényedett, testvére súlyos beteg volt, édesanyja pedig elhunyt. Dior visszavonultan élt egy szanatóriumban, de barátai támogatásával ki tudott törni a depresszióból, és a Figaro Illustré divatillusztrátora lett. 1938-tól a Robert Piguet divatházhoz szerződött mint tervező, ahol megtanulta: az elegancia az egyszerűségben rejlik.

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
Egy újabb szomorú történet, amin az internetezők a könnyeiket hullajtják.
Sztárok
Az Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas Shirley MacLaine lassan a kilencvenedik életévéhez közelít, fiatalos lendülete azonban ma is a régi.
Fashion&Beauty
Ez az olaj egy igen sokoldalú összetevő. Az aromaterápiás és ételízesítő képességein túl a hajunkra nézve is rengeteg előnye van.