Hirdetés

Önkezével vetett véget életének a divatvilág zsenije - Alexander McQueenre emlékezünk

Nem csak tehetséges, de meghökkentő kollekcióival bátor tervező volt. Szerette az életet, ugyanakkor a ránehezedő nyomást nehezen viselte. A munkássága példaértékű volt, az élethez való hozzáállása talán kevésbé. Nyomasztó ruhái valahol érzékeltették a tervező erőszakos önkifejezését, ezért is volt abszolút felismerhető alkotó stílusa. 6 éve, hogy maga mögött hagyta az elismerő tekinteteket, a nagyrabecsült dícséreteket és a mérhetetlen nagy ovációt... Pályája csúcsán döntött úgy, hogy végleg lezárja kapcsolatát a barátaival, munkatársaival, a divatszakmával, és magával az élettel is. 47 éves lenne...Alexander Mcqueen-re emlékezünk.

Anyja fia

1969. Március 17-én Lee Alexander Mcqueen néven látta meg a napvilágot London külvárosában, Stratfordban. Apja taxisofőrként dolgozott, anyja tanárnő volt, hat gyermekük közül Mcqueen volt a legkisebb. Szoros kapcsolata édesanyjával abban is megnyilvánult, hogy folyamatosan biztatta, támogatta legkisebb fiát, hogy tervezői pályára lépjen, ugyanis Alexander tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, mikor nővéreinek varrt ruhákat.

1985-ben kezdte el tanuló éveit az Anderson and Sheppard szabóságnál, akik akkoriban a walesi hercegnek is készítettek öltönyöket. Ezt követően több cégnél is gyakornokoskodott, ahol mesteri szintre tökéletesítette szabászati tudását. 1989-ben történelmi kosztümök készítésével foglalkozott egy jelmezgyártó cégnél. Ezután rövid időre Japánba utazott, ahol Koji Tatsuno aszisztenseként az Haute Couture művészetét sajátította el, majd Milánóban Romeo Gigli szabásza lett.

A kivételes tehetségnek számító Mcqueen bejutott a londoni Central St. Martins művészeti és dizájn egyetem divatszakára, majd az 1992-es Hasfelmetsző Jack becserkészi áldozatait című diplomakollekciójával berobbant a divat világába. 1993-tól saját néven futó kollekciókat tervezett, és kevés pénzből de annál nagyobb ötletáradattal mutatta be brutálisan markáns stílusát.

Többször támadták, hogy ruhái erőszakot, hímsoviniszta eszméket, vérrontást, és fétisimádatot közvetítenek, de Mcqueen sosem tagadta, hogy kollekcióival sokszor tényleg ezt szerette volna közvetíteni. Ugyanakkor elképesztő látványt nyújtó öltözeteivel óriási elismerésre tett szert. Meghökkentő bemutatói és a szokatlan öltözetei felkavarták a nagyérdemű közönséget, amit mindig hatalmas ováció kísért, és még nagyobb sajtóvisszhang.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!