Ilyen ciki trendek szerint kellene öltözködnünk, ha a 20. században élnénk

A 20. századi divat ambivalens érzéseket hordoz - a kifinomult elegancia mellett jelen voltak olyan kellemetlen trendek, amelyeket valószínűleg nagyszüleink sem sírnak vissza.

A 20. század trendjei

A 20. századot megelőző időkben az öltözködés azt a célt szolgálta, hogy tudni lehessen, ki hogyan, milyen módon, miből él, mi a foglalkozása és a társadalmi státusza. A 17. századtól kezdődően e cél mellett fontos lett azt is közvetíteni a divat által, hogy mi a szokás a viselkedésben, öltözködésben, gondolkodásban, ezek közvetítői pedig az uralkodók, hercegek, írók, költők lettek.

A tervezők és az ipar versenye

A 20. századi divatiparban a divattervező és az ipar párharca dominált. A divattervező egyszerre volt vállalkozó és művész, míg az ipar a ruhaneműk és kiegészítők nagy tömegbeni előállítását képviselte. Párizs már a múlt század legelején erre a két egymással ellentétes ágazatra bontotta a divatszakmát: az egyedi tervezésű, méretre gyártott haute couture-re, és a tömegellátásra termelő konfekcióra.

A politika hatása a divatra

Az 1960-as évektől kezdődően a nyugati országok demokráciája és liberális gazdasági felfogása a divatban is mélyreható változásokat hozott. A társadalomban az előkelők és a dolgozók mellett a fiatalok is részt akartak venni a "divatfogyasztásban". Ebben az időszakban jött létre az haute couture és a konfekció között a minőségi készruha, a pret-a-porter. Ennek létrejöttét a nyersanyagok drágulása és a költségek emelkedése is indokolta.

1963-ban fiatal tervezők egy csoportja átvette az addig alkalmazott modellezők funkcióját, és Amerikában ezen új tervezőket designereknek kezdték hívni. Ezek a designerek vitték be a köztudatba a pret-a-porter kifejezést. A készruhagyártás hosszú ciklusokban gondolkodott, így az évi két kollekció megtervezésével megbízott tervezőknek már egy évre előre fel kellett tudniuk mérni az igényt, hogy vajon az "utca embere" mit akar viselni.

A 20. századi divat két oldala - elegancia és kellemetlen trendek

A 20. századi divat egyszerre volt a kifinomult elegancia és a kortárs utcai trendek időszaka, de ezek mellett akkoriban is megjelentek párhuzamosan a ciki ruhadarabok, amelyeket nagyszüleink sem sírnának vissza. Ezeket is le kellene nyelnünk, ha a múlt században élnénk. Galéria.

1900-as évek: fűző Törött bordák, a belső szervek összenyomása és sérülése… Igenis van olyan, hogy túl sok szenvedés a szépségért. Szerencsére ki is koptak a divatból a fűzők.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak