Így számold ki a zsírégető pulzusod: ebben a tartományban már fogysz

Vajon városi legenda vagy valóság az egyre többet emlegetett „zsírégető pulzus”? Nagyon is valódi, ezért érdemes odafigyelni rá. Szakértőnk, Czanik Balázs megmutatja, hogyan!

A zsírégető pulzus

Megjelent Czanik Balázs Capoeira Aerobik 5. című DVD-je!

A legújabb edzésterv olyan mozdulatokat tartalmaz, melyekhez nem szükséges sem előzetes edzettség, sem ügyesség, pusztán némi kitartás és akaraterő. Az ülőmunkát végzők különösen imádni fogják a DVD-t, hiszen a fogyás mellett a gerincbántalmak orvoslására is tökéletes. A mozgás elsajátítása semmilyen előzetes tudást nem igényel, így bárki végezheti a gyakorlatokat otthon is. A DVD megrendelhető itt!

Kardio vagy aerob edzés esetén a szervezet oxigénfelvétele tartósan megnő, és beindul a zsírégetés. Ekkor érdemes figyelni a pulzust, mert azzal optimalizálni tudjuk a folyamatot, hiszen nem az a cél, hogy mielőbb kifulladjunk és a szervezetünk a túlélésért harcoljon, hanem hogy visszafogott, de erőteljes terhelésnek legyen kitéve és zsírt égessen. Az adott mozgásformát minimum 20 percig kell végezni, mert a zsírégető folyamat akkor indul be.

A zsírégető pulzustartomány kiszámítása kortól, nemtől, egészségi és edzettségi állapottól is függ, de az alábbi képlet segítségével elég jól meghatározható:

maximális pulzusszám – életkor x 0,7 = zsírégető pulzus

vagyis egy 30 éves nő esetében 220-30 x 0,7= 133

Nem csak arra érdemes odafigyelni, hogy milyen pulzustartományban tudod optimalizálni a zsírégetést, hanem pulzusmegnyugvási értékedre is. Ezzel ugyanis fejlődési szintjeidet tudod nyomon követni, és minél jobb az állóképességed, annál jobban tudod erősíteni az edzést. Intenzív mozgás után úgy egy perccel ellenőrizd pulzusszámod; ez a pulzusmegnyugvási értéked.

Az edzésekhez nagyon ajánlott a pulzusmérő óra használata, de ha egyelőre nem akarsz ebbe beruházni, akkor a legtöbb kardiogépen is megmérheted a pulzusod.

Lapozz a folytatásért: tuti tippek narancsbőr ellen, és ilyen a tökéletes fogyókúrás étrend!

Fotó: Running

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!