Egészség

Egy rémisztő tünet, az orrvérzés: ezek a leggyakoribb okai

Nem lehet félvállról venni, bizonyos esetekben akár súlyos bajra is utalhat.

1. Száraz orrjáratok

Az orrvérzés egyik leggyakoribb oka a száraz orrjárat. A központi fűtés, a klíma, a poros, száraz környezet, illetve a kevés folyadék fogyasztása egyaránt felelős lehet érte. Ilyenkor a gazdag érhálózattal dúsított nyálkahártya kiszárad, minden lélegzetvételnél feszül, viszket. Ha fújni, vakarni kezdjük, vérzést tapasztalhatunk. Tartós orrszárazság esetén mindenképpen fel kell keresni egy fül-orr-gégész szakorvost.

2. Megfázás, allergia

A megfázás, allergia szintén előidézhet vérzést: összeszűkítik az orrjáratokat, a nyálkahártyát, ettől pedig teljesen bedugul a szaglószervünk. Mivel nagyon szeretnénk végre levegőt kapni, görcsösen fújjuk az orrunkat, amivel azonban csak azt érjük el, hogy a járatokban lévő kis hajszálerek elrepednek, az orrunk vére pedig elered. Megfázás ellen a legjobb gyógyító és megelőző tippeket itt találod, itt pedig az allergia kezeléséről olvashatsz többet.

3. Örökletes betegségek

Bizonyos örökletes betegségek megnövelik a vérerek méretét a szervezetben, például az orrban is, ami így gyakran vérezhet. Vérzékenységgel járó kisértágulat, illetve hemofília vagy más néven vérzékenység esetén különösen figyelni kell rá. Ezek a kórok a véralvadási rendszerünk hibája miatt alakulnak ki, ami az érrendszeren belüli vérrögképződéshez vezethet.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldala!

Fotó: MedPro Rx

Oldalak

Egészség
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Fashion&Beauty
A L'Oreál Paris nagyköveteként is tevékenykedő amerikai színésznő egy rövid, ám annál hatásosabb videóban vállalkozott a jelképértékű cselekedetre.
Sztárok
A TV2 sztárjának a nyílt utcán kellett nagyot alakítania. Az öngyilkos jelöltet a többi autós csak kikerülte Budapesten.