Minden reggel megiszol egy csésze zöld teát? Nem biztos, hogy jól teszed

A kávé után talán a zöld tea a legnépszerűbb reggeli ital, amelyet nemcsak finom íze, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is iszogatnak. Egy friss kutatás eredményei szerint azonban a túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat a szervezetben.

Milliók vannak oda a zöld teáért

A legtöbben ébredés után azonnal a konyhát veszik célba, hogy odategyenek egy kis vizet a reggeli kávénak vagy teának. A teafogyasztók közül a legtöbben ilyenkor a zöld tea után nyúlnak, hiszen annyi jót olvastak már róla: tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a bőrrákot, felpörgeti az anyagcserét, és még energiát is ad, hogy elkezdhessük a napot. A Journal of Functional Food tudományos folyóirat januári számában azonban megjelent egy cikk egy nemrégiben elvégzett kutatás eredményeiről, amelyek rámutatnak, a zöld teát sem szabad túlzásba vinni.

Az antioxidánsoktól csökkent a muslicák nemzőképessége

A folyóiratban leírt kísérletet 48 ecetmuslicán végezték el. A tudósok azért ezt a rovart választották, mert ennek lárvái erjedő, bomló anyagokban fejlődnek, ahol mikroszkopikus gombákkal táplálkoznak. Az említett muslicákat antioxidánsokkal, vagy más néven zöld tea polifenolokkal etették; az egyik csoport 2,5 milligrammot, a másik 5 milligrammot, a harmadik 10 milligrammot kapott dózisonként, míg a negyedik csoportot egyáltalán nem kezelték ezzel az anyaggal.

A kísérlet befejeztével azt találták, hogy a 10 milligramm zöld tea polifenollal kezelt nőstény muslicák képessége a szaporodásra nagy mértékben romlott, ivadékaik jóval kisebbek voltak a kontrollcsoport utódainál. Ezek a fiatal muslicák ráadásul here- és petefészek sorvadástól szenvedtek, a nőstény egyedek petéi éretlenek voltak.

Kattints, és tudd meg, így hat-e a zöld tea az emberi szervezetre is!

Fotók: homeremedyhacks.com, pestrevenge.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!